Coca Constantinescu (ASF): Sistemul bonus-malus trebuie regândit. Condusul preventiv trebuie luat în calcul. „Telematics” ar avea un rol

ASF vrea regandirea sistemului bonus - malus, astfel incat conducerea preventiva sa fie incurajata, iar imprudenta sa fie sanctionata. Implementarea tehnologiilor de tip telematics la scara larga pot contribui la diminuarea nivelului daunelor si ar permite asiguratorilor sa personalizeze mai mult oferta de asigurare in functie de comportamentul la volan al asiguratului,  a spus Cornel Coca Constantinescu, vicepresedintele ASF, intr-un interviu acordat ECONOMICA.NET
Economica.net - lun, 11 sept. 2017, 06:55
Coca Constantinescu (ASF): Sistemul bonus-malus trebuie regândit. Condusul preventiv trebuie luat în calcul.

Taxele pentru fondul de rezolutie au fost sistate acum 2-3 saptamani. Asta inseamna ca pe termen lung nu ne vom mai confrunta cu falimente gen Astra, Carpatica, sau mai mici, in asigurari?

Fondul de rezolutie are menirea de a asigura aplicarea eficace a instrumentelor si competentelor de rezolutie de catre autoritatea de rezolutie pentru a face posibila continuarea functiilor critice ale unei societati de asigurare, protejarea creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie. Sursele financiare ale Fondului de rezolutie se constituie din contributiile achitate de catre asiguratori, in cuantum de 0,40% din primele brute incasate pentru asigurari generale, respectiv 0,25% din primele brute incasate pentru asigurari de viata, pana la momentul la care fondul atinge plafonul de 50 milioane lei.

Pe langa instrumentele de rezolutie, legea nr. 246/2015 prevede si masuri de interventie timpurie, astfel incat sa se poata interveni intr-o etapa incipienta in cazul in care se constata o deterioare a indicatorilor financiari ai unui asigurator.

Personal sunt adeptul aplicarii principiilor de supraveghere prudentiala, de administrare intr-un mod preventiv a eventualelor disfunctionalitati, intr-o maniera in care sa existe o protectie permanenta a asiguratilor prin evitarea falimentelor si impiedicarea propagarii efectului de contagiune la nivelul pietei.

Dupa calculele ECONOMICA.NET, anul trecut piata RCA a devenit pentru prima data profitabila. Este sau nu asa? Daca da, credeti ca situatia se va repeta si anul acesta?

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat o crestere cu 10% a primelor brute subscrise in 2016 comparativ cu anul anterior, fiind dominata de asigurarile obligatorii de raspundere civila auto si de asigurarile de vehicule terestre, altele decat cele feroviare, care au reprezentat 74% din segmentul asigurarilor generale. Clasa asigurarilor RCA a inregistrat un avans de aproximativ 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, devenind mai echilibrata, putand creste in continuare pe baza imbunatatirii gradului de cuprindere in asigurare si nu pe seama cresterii tarifului de prima.

Activitatea asiguratorilor a consemnat in anul 2016 o scadere a ratei daunei combinate, apropiindu-se de indicatorul de 100%. Prin urmare, speram ca si in acest an sa avem o crestere sanatoasa si sustenabila a activitatii de asigurare, iar in urmatorii ani sa se reuseasca reducerea dependentei de segmentul asigurarilor RCA, prin promovarea asigurarilor de viata si cresterea segmentului asigurari de locuinte, atat obligatorii, cat in special cele facultative, pentru atingerea potentialului de dezvoltare al pietei de asigurari din Romania. Marea majoritate a societatilor de asigurare si-au consolidat pozitia financiara, trend care speram ca continue si perioada urmatoare.

Ce masuri de preventie puteti stabili sau va ganditi sa recomandati pentru a diminua nivelul daunei in piata de RCA?

Tariful primelor de asigurare este corelat cu rata daunei, din aceasta cauza toti ar trebui sa fim extrem de preocupati de masurile de reducerea a nivelului daunei, in considerarea faptului ca nu numai daunele materiale, ci si vatamarile corporale ori a sanatatii au un impact semnificativ, inclusiv asupra altor domenii, precum sistemul de sanatate. Masurile avute in vedere de autoritate se refera la regandirea sistemului bonus – malus astfel incat conducerea preventiva sa fie incurajata, iar imprudenta sa fie sanctionata. Implementarea tehnologiilor de tip telematics la scara larga pot de asemenea contribui la diminuarea nivelului daunelor si ar permite asiguratorilor sa personalizeze mai mult oferta de asigurare in functie de comportamentul la volan al asiguratului. Desigur, trebuie sa avem in vedere si actiuni ce tin de siguranta rutiera, de dezvoltarea si modernizarea infrastructurii, imbunatatirea gradului de instruire a participantilor la trafic, promovarea utilizarii sistemelor de transport inteligente, care ajuta la cresterea sigurantei traficului.

Cand se va putea vedea anexa cu punctele de trauma pentru accidentele de persoane? Puteti sa ne dati un exemplu…cat „costa” un picior rupt, o fractura de mandibula etc.

In vederea aplicarii prevederilor art. 22 alin. (5) din legea nr. 132/2017 s-a constituit un grup de lucru interinstitutional format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” si ai ASF, care are drept obiectiv stabilirea despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii, pe baza punctelor traumatice. In prezent se lucreaza la elaborarea unei grile cu puncte traumatice, urmand ca in viitorul apropiat sa se finalizeze ordinul comun ce va fi emis de Ministerul Sanatatii si ASF.

Credeti ca aceasta grila aflata inca in lucru va putea fi aplicata si in cazurile de malpraxis?

Trebuie sa avem in vedere ca ne referim la doua tipuri diferite de asigurari, cele de raspundere profesionala a personalului medical si asigurarea de raspundere civila auto. Legea nr. 132/2017 contine prevederi exprese cu privire la stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii integritatii corporale sau a sanatatii ca urmare a accidentelor produse de autovehicule. Chiar daca prejudiciile au o tipologie comuna, nu putem extinde prevederile unei legi cu privire la un anumit produs de asigurare, la alt tip de produs sau la evenimente si situatii, care isi au temeiul legal in alte legi.

Ce alte măsuri pentru fluidizarea pieţei mai aveţi în plan după recenta înjumătăţire a cotelor pentru brokerii de asigurări?

Asigurarile obligatorii reprezinta pentru ASF o prioritate maxima in acest moment, avand in vedere componenta de acoperire a riscului financiar pentru o categorie larga de populatie, fie ca este vorba de asigurarile RCA, au de asigurarile PAD.

In prezent, suntem preocupati de segmentul asigurarilor obligatorii de locuinte sub mai multe aspecte, precum posibilitatea de imbunatatire a legislatiei primare, astfel incat sa creasca gradul de cuprindere in asigurare, masurile care trebuie luate in vederea cresterii gradului de constientizare a necesitatii si beneficiilor politei PAD. Un aspect important in acest context se refera la gradul de intermediere redus al brokerilor in vanzarea produsului PAD, comparativ cu cel detinut in vanzarea asigurarilor RCA.

Demersul nostru vizeaza protejarea unui numar cat mai mare de proprietari de locuinte in cazul unei catastrofe naturale si totodata asigurarea unei anumite protectii asupra fondurilor publice.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...