COD PORTOCALIU în 14 judeţe, autorităţile sunt în alertă. Ce drumuri sunt blocate

De miercuri dimineaţă, de la ora 6.00, a intrat în vigoare un COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol, instituit de meteorologi până la ora 23.00. Bucureştiul şi 14 judeţe se pregătesc pentru o nouă urgie albă, după cea de la sfârşitul săptămânii trecute. În alte 11 judeţe va fi cod galben de ninsoare şi viscol, potrivit ANM. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, autorităţile au decis să închidă tronsonul Lehliu - Feteşti al autostrăzii A2 şi mai mult drumuri naţionale.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 07:11
COD PORTOCALIU în 14 judeţe, autorităţile sunt în alertă. Ce drumuri sunt blocate

Circulaţia este întreruptă, miercuri dimineaţă, pe tronsonul Lehliu – Feteşti al autostrăzii A2, pe DN 24D Bălăbăneşti-Tulceşti, în judeţul Galaţi şi pe DN1D Jilavele-Urziceni, km 27+000- km 42+333, informează Centrul Infotrafic din Poliţia Română.

De asemenea, pe mai multe drumuri naţionale este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 7,5 tone, astfel:

    DN 22 Râmnicu Sărat (Buzău) – Brăila,
    DN 3B Călăraşi – Feteşti (Ialomiţa)
    DN 5B Giurgiu – Ghimpaţi

Pe mai multe drumuri naţionale este restricţionat traficul pentru maşinile de peste 3,5 tone, astfel:

    DN 22 Mihai Viteazul – Ovidiu (Constanţa)
    DN 2C Pogoanele – Costeşti (Buzău)

Pe DN7C (Transfăgărăşan), între kilometrii 57 şi 104, în zona localităţii argeşene Arefu, a fost impusă o restricţie de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Bucureştiul şi 14 judeţe, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa, sunt miercuri, până la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.

Avertizare pentru 29 ianuarie, in intervalul 06.00-23.00

COD PORTOCALIU

Viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60…70 km/h, iar în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea vor fi rafale de peste 70…80 km/h. Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi şi lapoviţe şi se va depune polei.

COD GALBEN

În intervalul menţionat, în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi centrul Moldovei va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…55 km/h, temporar viscolind şi troienind zăpada.

De asemenea, pentru perioada 29 ianuarie, ora 23.00 – 30 ianuarie, ora 10.00, codul portocaliu de viscol se va restrânge, conform datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

COD PORTOCALIU

Viscolul puternic va continua în estul Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60…70km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă.

COD GALBEN

În intervalul menţionat, local în jumătatea vestică a Munteniei şi în sud-estul Transilvaniei, precum şi în centrul Moldovei, va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

 

Vineri va fi foarte frig, gerul nu se înmoaie deloc în estul, sudul şi local în centrul ţării, maximele zilei pornesc de la cel mult între -14…-13 grade în Moldova şi doar în Dealurile de Vest se ating din nou 3…4 grade pozitive. Peste zi soarele împarte cerul cu norii în vestul, centrul şi nordul ţării, şi doar în est şi sud încă persistă înnorările şi pe locuri fulguieşte trecător, iar noaptea apare ceaţă cu depunere de chiciură.
ANM: Viscolul de miercuri nu va fi la fel de puternic ca cel de sâmbătă

Viscolul aşteptat pentru miercuri, inclusiv în Bucureşti, nu va fi la fel de puternic precum cel de sâmbătă, iar codul roşu nu va fi emis decât dacă va fi un strat de zăpadă de 50 centimetri, intensitate a căderii zăpezii de peste 10-15 cm/oră şi viteză a vântului de 80-90 km/oră, a transmis ANM.

„Viscolul nu va mai fi la fel de puternic precum cel precedent şi va fi mai scurt, iar ulterior pe o zonă mai restrânsă”, a afirmat, la Guvern, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

El a precizat că joi la prânz vor fi retrase atât codul portocaliu, cât şi codul galben, iar căderile de zăpadă vor înceta, viteza vîntului urmând să scadă la 40-45 kilometri/oră.
Ce drumuri vor fi închise

Autorităţile se pregătesc şi de această dată intens pentru cantităţile mari de zăpadă ce se anunţă şi i-au sfătuit pe cetăţeni să nu plece la drum cu maşinile decât dacă este foarte important să se deplaseze.

Există şi de această dată posibilitatea ca mai multe drumuri să fie blocate din cauza zăpezii şi, prin urmare, circulaţia să fie restricţionată sau chiar oprită.

Viceprimarul Nicolaescu: Deszăpezirea principalelor artere, prioritate a Primăriei Capitalei pentru miercuri

Vicepremierul Liviu Dragnea a solicitat reprezentanţilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi Poliţiei Rutiere să nu ia absolut nicio decizie de închidere a vreunui drum fără acordul său, spunând că vrea ca drumurile să fie blocate doar dacă nu există altă soluţie.

„Intenţia mea este ca, dacă se va mai lua decizia de închidere a unui tronson de drum, ea să fie luată dacă şi numai dacă ajungem la concluzia fără dubii că acolo riscul este uriaş”, a spus Dragnea, la comandamentul de iarnă reunit, marţi seara, la Guvern.

El a precizat că i-a convocat în biroul său pe reprezentanţii CNADNR pentru a stabili planul pentru miercuri.
Departament de intervenţii în situaţii de urgenţă la MAI

Premierul Victor Ponta a anunţat, în cadrul comandamentului de iarnă ce a avut loc marţi seară, că miercuri se va adopta în şedinţa Executivului o ordonanţă de urgenţă pentru constituirea unui Departament de intervenţii în situaţii de urgenţă în cadrul MAI care va avea competenţa de a coordona şi alte forţe din alte ministere.
ŞCOLILE SE ÎNCHID până vineri: Ce se întâmplă cu mediile şi când va fi închisă situaţia şcolară

„Pe baza a ceea ce am constatat în aceste zile, în şedinţa de guvern vom adopta ordonanţă de urgenţă pentru constituirea unui Departament de intervenţii în situaţii de urgenţă în cadrul MAI, dar cu capacitate legală de a coordona şi alte forţe din alte ministere în aşa fel încât să nu mai pierdem timp şi energie cu prea multe lucruri birocratice. MAI răspunde în principal de intervenţiile în situaţii de urgenţă, au şi capacitatea şi experienţa necesară şi vreau ca tot ceea ce nu a funcţionat bine, să funcţioneze de acum încolo”, a subliniat Victor Ponta.

Premierul le-a atras atenţia reprezentanţilor MAI că în aceste zile, când vremea severă ar putea pune în pericol viaţa unor oameni, prioritatea este de a nu exista cetăţeni izolaţi în locuinţe.

„Va fi o perioadă dificilă, până sâmbătă-duminică vom ramane în acelaşi dispozitiv. Aprecierile şi mulţumirile vin duminică. Ştiu că e  toată lumea la treabă, fie că e vorba de Poliţie, ISU. Vreau să continuaţi realmente 24 de ore din 24. Mai mult decât maşini sau drumuri, mă interesează să nu avem oameni izolaţi ca la începutul anului 2012, pe care să îi găsim după o săptămână sau două. Acesta este cel mai important lucru. Înţeleg nemulţumirea şoferilor, dar decât să le dăm drumul şi să îngheţe prin câmpii, mai bine nu-i lăsăm să plece”, a declarat Ponta la MAI.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...