1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 12 º

News

Cod roşu în agricultură. Care sunt cele mai afectate culturi

Porumbul, sfecla, cartoful şi floarea soarelui sunt grav afectate de condiţiile meteorologice din ultima lună, arată ultimul raport al Comisiei Europene. Producţia medie la hectar este cu până la 20% mai mică decât media ultimilor cinci ani.  Avem cea mai mare scădere din UE la sfecla de zahăr şi floarea soarelui.

25 aug, 2015 | | ECONOMICA.net

În timp ce culturile însămânţate în toamnă au avut rezultate bune anul acesta, fermierii înregistrând producţii chiar mai mari faţă de anul trecut, culturile de primăvară sunt grav afectate de seceta din ultimele luni. Potrivit ultimei raportări a Comisiei Europene unele culturi vor avea producţii medii la hectar cu până la 20% mai mici faţă de media ultimilor cinci ani. Este cazul culturii de porumb care va aduce fermierilor o producţie medie de 3 tone la hectar, cea mai mică din UE, dacă luăm în calcul producătorii importanţi de porumb. Anul trecut, agricultorii au realizat 4,72 de tone la hectar (minus 36,4% in 2015 faţă de 2014 ), iar media ultimilor cinci ani a fost de 3,75 tone la hectar (minus 20,1% în 2015 faţă de media ultimilor cinci ani). România are astfel, faţă de media ultimilor cinci ani, cea mai mare a doua scădere a producţiei de porumb la hectar din UE, după Cehia, unde declinul este de 20,2%, de la 8,43 de tone la hectar în 2014 la 7,74 tone la hectar în ultimii cinci ani.

Citeşte şi Constantin: Producţia de grâu este mai bună decât în 2014. Seceta a afectat culturile însămânţate în primăvară

Cea mai mare scădere din UE la sfeclă

Comisia Europeană estimează o scădere drastică, de 14,1% faţă de media ultimilor cinci ani, şi în cazul sfeclei de zahăr. Producţia ar putea ajunge la 29,73 de tone la hectar, faţă de 40,99 tone la hectar anul trecut (minus 27,5%) şi 34,6 tone la hectar cât este media ultimilor cinci ani (minus 14,1%). Este cea mai mare scădere a producţiei din UE comparativ cu media ultimilor cinci ani şi plasează România pe poziţia a doua în clasamentul celor mai slabe productivităţi la sfecla de zahăr din UE.

Cea mai mare scădere din UE la floarea soarelui

Totodată, prognoza UE este defavorabilă şi cultivatorilor de floarea soarelui, care ar putea obţine, în medie, 1,52 de tone la hectar, cu 29,3% sub media ultimului an şi cu 11,5% mai puţin decât producţia medie din ultimii cinci ani. De altfel, raportat la ultimii cinci ani, declinul din România este cel mai semnificativ din UE, în timp ce, dacă luăm în calcul doar anul 2014, situaţia din România este ceva mai mai bună decât în Polonia (minus 44,4%).

Şi cultura cartofului a avut de suferit ca urmare a secetei din ultima lună. Prognoza Comisiei Europene indică o producţie medie de 13 tone la hectar, cu 11% sub media ultimilor cinci ani şi cu 22,3% sub cea de anul trecut. România va avea astfel a doua cea mai mare scădere din UE, după Croaţia, comparativ cu media ultimilor cinci ani. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO