Cod roşu pe râuri din judeţul Timiş şi Caraş Severin

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, valabilă pe parcursul următoarelor ore. 
Economica.net - mie, 01 mai 2019, 11:24
Cod roşu pe râuri din judeţul Timiş şi Caraş Severin

Potrivit hidrologilor, până la la ora 18:00, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Faget, Nădrag (afluent al râului Timiş), Bistra – curs inferior din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

În aceste zone sunt posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de pericol.

În funcţie de evoluţia fenomenelor, INHGA va actualiza prognoza hidrologică.

Timiş: Alertă roşie de inundaţii la Departamentul de pompieri Lugoj; s-a solicitat suplimentarea cu efective de la ISU Arad

La Departamentul de pompieri Lugoj, Staţia de pompieri Făget, s-a dispus miercuri după amiaza alerta roşie de inundaţii şi s-a solicitat, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), suplimentarea cu efective de la ISU Arad.

„Urmare a avertizării cod roşu de inundaţii începând cu ora 14.30, s-a dispus măsura de creştere a capacităţii operaţionale nivel IV alertă roşie pentru Departamentul de pompieri Lugoj, Staţia de pompieri Făget. De asemenea s-a dispus măsura avertizării populaţiei din zonele afectate prin sistemul ROAlert. Au fost solicitate IGSU forţe suplimentare din cadrul ISU Arad. Analiza situaţiei operative se desfăşoară la faţa locului, fiind prezenţi prefectul Eva Andreaş, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Călin Dobra şi conducerea ISU Timiş”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.

Ploile căzute în cursul zilei de miercuri au dus la inundarea unei curţi şi a grădinii unei gospodării, fiind afectate peste 2.000 m.p. de culturi şi răsaduri, în localitatea Prisaca, iar în Oţelu Roşu a fost inundată o casă.

„Până la această oră s-au înregistrat câteva situaţii pentru gestionarea cărora au fost solicitaţi pompierii militari cărăşeni, în localităţile Prisaca, Oţelu Roşu, Caransebeş, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca şi Moceriş. În localitatea Prisaca a fost inundată o curte şi grădina unei gospodării, apa pătrunzând inclusiv în casă. Au pierit circa 140 de pui de găină şi au fost afectate peste 2.000 m.p. de culturi şi răsaduri. Şi în localităţile Moldova Nouă, Glimboca şi Moceriş s-a intervenit pentru evacuarea apei din pivniţe, iar în Oţelu Roşu a fost inundată o casă, fiind afectate mai multe camere”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Magdalena Tocmelea.

În municipiul Caransebeş a fost inundată strada Pinilor, unde, până la sosirea forţelor profesioniste de intervenţie, localnicii s-au mobilizat şi au acţionat pentru curăţarea şanţurilor, sprijinind evacuarea normală a apei şi reuşind, astfel, să împiedice pătrunderea acesteia în gospodării.

Până în prezent, s-au înregistrat atingeri şi depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile şi pârâurile Goleţ, Bistra, Rusca, Pogăniş, Valea Mare, Bârzava, Caraş, Gârlişte şi Miniş, iar pe raza localităţii Turnu Ruieni s-a înregistrat depăşirea cotei de inundaţie a râului Sebeş. În continuare, se monitorizează situaţia din teren, forţele Inspectoratului pentru Situaţie de Urgenţă „Semenic” fiind pregătite să intervină în sprijinul comunităţilor afectate, a precizat Magdalena Tocmelea.

Până la ora 18:00, judeţul Caraş-Severin se află sub avertizare de Cod portocaliu, iar fenomenele vizate sunt produceri de scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu depăşiri ale cotelor de inundaţie, pe râurile mici.

Pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă care ar putea fi generate de fenomenele hidrologice, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin a fost prealertat personalul propriu şi a fost notificat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, precum şi comitetele locale şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte cu CNAS pentru vaccinarea anti-COVID-19
Doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte cu CNAS pentru vaccinarea anti-COVID-19
Preşedintele Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat marţi că, până în prezent, doar aproximativ 35% din medicii de familie au încheiat contracte......
Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă
Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă
Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă, fiind cea care pune preţul corect, a declarat marţi Cristian ...
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără ...
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...