Codul fiscal 2021: modificări fiscale importante pentru persoane și firme de la 1 ianuarie

Codul fiscal valabil pentru 2021 a avut parte de un număr mare de modificări în ultimele zile ale anului 2020. Două legi, cerute de mediul de afaceri au intrat în vigoare pe 21 decembrie și au adus cu ele peste 100 de modificări de nuanță și de substanță. Unele vizează fiscalizarea veniturilor persoanelor fizice, altele, pe cele ale firmelor.
Economica.net - lun, 28 dec. 2020, 20:13
Codul fiscal 2021: modificări fiscale importante pentru persoane și firme de la 1 ianuarie

Legea 296/2020 a modificat Codul fiscal ce va fi valabil pe 2021, iar Legea 295/2020 a modificat Codul de Procedură fiscală 2021. Amândouă au apărut în Monitorul Oficial 1266 din 21 decembrie 2020.

O modificare de esență pentru persoanele fizice ese aceea că firmele pot acorda angajatilor care desfășoară activitatea în regim de telemuncă suma de 400 lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile casnice. Precum electri­citate, încălzire, apă şi abonamentul de date şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern.

Pentru această sumă nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale , iar cheltuiala este deductibilă pentru companie. Nu este nevoie de documente justificative de la angajat pentru a dovedi efectuarea acestor cheltuieli.

Folosirea mașinii de serviciu în scop personal nu se mai impozitează la salariații care sunt angajați în companii plătitoare de impozit pe venit ( microîntreprinderi) sau impozit specific (turism și HoReca).

Pana acum, folosirea mașinii de serviciu în scop personal era considerată beneficiu salarial și se impozitau.

Toate tichetele cadou acordate de o societate unor persoane fizice care nu sunt într-o relație generatoare de venituri salariale cu aceasta sunt venituri din alte surse și sunt subiect doar de 10% impozit pe venit.

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice a fost fixat la 25 mai. Până acum era la 15 martie, însă nu a fost respectat niciodată, statul operând succesiv amânări.

Cea mai importantă modificare pentru firme, în deosebi cele mari, este definirea noţiunii de grup fiscal și consolidarea fiscală a profitului la nivel de grup. 

Companiile care au părțile sociale deținute în proporție de cel puțin 75% de aceeași asociați, direct sau indirect, pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit. Profiturile companiilor din grup se consolidează într-un singur punct unde se fiscalizează. 

Măsura le va permite societăților din același grup fiscal să compenseze profiturile cu pierderile, urmând să plătească impozit doar pe diferență. Astfel, pierderile fiscale ale unor societăți vor putea fi recuperate mai repede din profiturile altor societăți din grup, evitându-se multe situații în care pierderile expirau pentru că nu puteau fi utilizate într-o perioada de 7 ani de către respectivele societăți. Consolidarea aduce astfel un beneficiu important, în special în aceasta perioadă dificilă, prin faptul că optimizează fluxurile de numerar ale grupurilor ce includ atât societăți aflate în poziție de pierdere fiscală, cât și societăți ce înregistrează profit.

Se introduce posibilitatea de a recupera TVA plătită la buget pentru facturile mai vechi de un an, neîncasate de la persoane fizice. Modificarea care va ajuta sectoare precum cele din telecom si utilitati, prevede că în cazul în care contravaloarea totală sau parțială a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu a fost încasată de la beneficiarii persoane fizice în termen de 12 luni de la termenul de plată stabilit de părți, ori în lipsa acestuia, de la data emiterii facturii, baza impozabilă de TVA poate fi ajustată.

Se introduce posibilitatea de a desemna un reprezentant fiscal autorizat pentru obligațiile de TVA de către persoanele neînregistrate în scopuri de TVA în România. Această măsură va încuraja companiile să facă importurile de bunuri în UE prin România.

O altă modificare este creșterea sumei pentru aplicarea TVA la încasare, de la  de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei. Această măsură va da posibilitatea unui număr mai mare de companii să colecteze TVA în momentul încasării facturii de la client, iar la achiziţii să deducă TVA doar în momentul plăţii facturii către furnizor.

Microîntreprinderile nu vor mai cuprinde în baza impozabilă a impozitului pe venit dividendele primite de la o persoană juridică română.

Ajustările pentru deprecierea creanțelor devin integral deductibile, eliminându-se pragul actual de 30%.

Planurile de motivare și retenție a personalului prin acțiuni de tip Stock option plan. Cheltuielile cu beneficiile acordate salariaților în instrumente de capital cu decontare în acțiuni vor fi cheltuieli deductibile la momentul acordării efective a beneficiilor.

La venituri din chirii se introduce prevederea că în situaţia în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului.

Surse pentru articol au fost cele doua legi citate si puncte sau explicatii ale expertilor aparute în publicatiile Hotnews, Ziarul Financiar și Forbes.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...