Codul penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal. S-au înregistrat 167 de voturi 'pentru', 97 ''împotrivă'' şi 19 s-au abţinut.
Economica.net - mie, 04 iul. 2018, 11:12
Codul penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Raportul a fost adoptat marţi după-amiază de parlamentarii din Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei, după ce proiectul privind modificările la Codul penal a fost aprobat de Senat.

În comisie, a fost păstrată forma adoptată de Senat, modificările fiind unele de natură tehnică. Comisia a acceptat un amendament al ALDE potrivit căruia pentru a se constata infracţiunea de delapidare este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcţionarului public.

Proiectul de modificare a Codului penal, iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a fost adoptat marţi în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Iohannis: Am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta Codurile penale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va contesta la CCR Codul penal şi Codul de procedură penală.

‘Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la CCR acest act normativ. De asemenea, este bine de ştiut că şi Codul de procedură penală, la care m-am referit acum câteva zile, este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările care s-au făcut în bună măsură sunt fie inutile, fie chiar toxice şi dăunătoare şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta aceste două acte normative – Codul penal şi Codul de procedură penală’, a spus Iohannis, la Cotroceni.

El a afirmat că adoptarea Codului penal este un eveniment de-a dreptul revoltător, subliniind că ceea ce se întâmplă reprezintă dictatura majorităţii.

‘Este pur şi simplu inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenţie Parlamentului, pentru asta în primul rând Parlamentul trebuie să îşi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal în Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru este profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil. Se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei’, a precizat Iohannis.

Turcan: PNL va conesta la CCR modificările la Codul penal

PNL va conesta la CCR modificările la Codul penal, votat miercuri de Camera Deputaţilor, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

‘PNL va contesta la CCR acest vot PNL, va utiliza toate pârghiile instituţionale, democratice, pentru a dejuca acest plan care a fost premeditat încă de la prima apariţie şi înfăţişare (…). Adevăratul program de guvernare a fost codul penal’, a spus Raluca Turcan.

Ea a acuzat majoritatea parlamentară că doar a simulat în relaţiile cu partenerii internaţionali buna credinţă şi comportamentul european, ‘lucrând de fapt împotriva propriului popor’.

‘Astăzi aţi dat dovadă, încă o dată, că adevăratul comportament care vă caracterizează este acela al unui grup cu un comportament infracţional. Ce s-a întâmplat astăzi reprezintă o fraudare uriaşă a încrederii celor care v-au votat în campania electorală. Este mai clar ca niciodată că cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toţi cei din majoritatea de guvernare într-o majoritate toxică pentru România. (…) De fapt, astăzi aţi îngenuncheat viitorul european al României’, a afirmat Raluca Turcan.

Dan Barna: Vom utiliza toate pârghiile necesare pentru ca acest cod penal să nu intre în vigoare

Preşedintele USR, Dan Barna şi-a exprimat, miercuri, convingerea că proiectul Codului penal adoptat de Parlament nu va intra în vigoare, afirmând că partidul pe care îl reprezintă va utiliza toate instrumentele necesare pentru a opri acest lucru, inclusiv sesizarea la Curtea Constituţională.

El a calificat proiectul Codului penal ca fiind unul ‘al ruşinii’.

‘Această lege este pentru fărădelege. Am încrederea că acest cod penal nu va intra îin vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosit în zilele următoare – CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom strânge semnături pentru ‘Fără penali’. Vom continua această luptă şi, până la urmă, România va câştiga, pentru că România este mai mult decât o gaşcă de penali. Vom câştiga, pentru că suntem de partea corectă a istoriei’, a declarat Dan Barna în plenul Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul privind modificarea Codului penal.

S-au înregistrat 167 de voturi ‘pentru’, 97 ”împotrivă” şi 19 s-au abţinut.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...