Codul penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal. S-au înregistrat 167 de voturi 'pentru', 97 ''împotrivă'' şi 19 s-au abţinut.
Economica.net - mie, 04 iul. 2018, 11:12
Codul penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Raportul a fost adoptat marţi după-amiază de parlamentarii din Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei, după ce proiectul privind modificările la Codul penal a fost aprobat de Senat.

În comisie, a fost păstrată forma adoptată de Senat, modificările fiind unele de natură tehnică. Comisia a acceptat un amendament al ALDE potrivit căruia pentru a se constata infracţiunea de delapidare este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcţionarului public.

Proiectul de modificare a Codului penal, iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a fost adoptat marţi în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Iohannis: Am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta Codurile penale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va contesta la CCR Codul penal şi Codul de procedură penală.

‘Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la CCR acest act normativ. De asemenea, este bine de ştiut că şi Codul de procedură penală, la care m-am referit acum câteva zile, este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările care s-au făcut în bună măsură sunt fie inutile, fie chiar toxice şi dăunătoare şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta aceste două acte normative – Codul penal şi Codul de procedură penală’, a spus Iohannis, la Cotroceni.

El a afirmat că adoptarea Codului penal este un eveniment de-a dreptul revoltător, subliniind că ceea ce se întâmplă reprezintă dictatura majorităţii.

‘Este pur şi simplu inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenţie Parlamentului, pentru asta în primul rând Parlamentul trebuie să îşi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal în Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru este profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil. Se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei’, a precizat Iohannis.

Turcan: PNL va conesta la CCR modificările la Codul penal

PNL va conesta la CCR modificările la Codul penal, votat miercuri de Camera Deputaţilor, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

‘PNL va contesta la CCR acest vot PNL, va utiliza toate pârghiile instituţionale, democratice, pentru a dejuca acest plan care a fost premeditat încă de la prima apariţie şi înfăţişare (…). Adevăratul program de guvernare a fost codul penal’, a spus Raluca Turcan.

Ea a acuzat majoritatea parlamentară că doar a simulat în relaţiile cu partenerii internaţionali buna credinţă şi comportamentul european, ‘lucrând de fapt împotriva propriului popor’.

‘Astăzi aţi dat dovadă, încă o dată, că adevăratul comportament care vă caracterizează este acela al unui grup cu un comportament infracţional. Ce s-a întâmplat astăzi reprezintă o fraudare uriaşă a încrederii celor care v-au votat în campania electorală. Este mai clar ca niciodată că cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toţi cei din majoritatea de guvernare într-o majoritate toxică pentru România. (…) De fapt, astăzi aţi îngenuncheat viitorul european al României’, a afirmat Raluca Turcan.

Dan Barna: Vom utiliza toate pârghiile necesare pentru ca acest cod penal să nu intre în vigoare

Preşedintele USR, Dan Barna şi-a exprimat, miercuri, convingerea că proiectul Codului penal adoptat de Parlament nu va intra în vigoare, afirmând că partidul pe care îl reprezintă va utiliza toate instrumentele necesare pentru a opri acest lucru, inclusiv sesizarea la Curtea Constituţională.

El a calificat proiectul Codului penal ca fiind unul ‘al ruşinii’.

‘Această lege este pentru fărădelege. Am încrederea că acest cod penal nu va intra îin vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosit în zilele următoare – CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom strânge semnături pentru ‘Fără penali’. Vom continua această luptă şi, până la urmă, România va câştiga, pentru că România este mai mult decât o gaşcă de penali. Vom câştiga, pentru că suntem de partea corectă a istoriei’, a declarat Dan Barna în plenul Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul privind modificarea Codului penal.

S-au înregistrat 167 de voturi ‘pentru’, 97 ”împotrivă” şi 19 s-au abţinut.

Te-ar mai putea interesa și
Inspecția Muncii a dat amenzi de 600.000 de lei în urma unor controale efectuate în intervalul 29 mai – 7 iunie, pentru nerespectarea prevederilor legale privind prevenirea și protecția
Inspecția Muncii a dat amenzi de 600.000 de lei în urma unor controale efectuate în intervalul 29 mai – 7 iunie, ...
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 660.000 de lei unor companii şi societăţi pentru modul în care serviciile externe, responsabile cu activităţile de prevenire şi......
Carburanții s-au ieftinit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au ieftinit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou, azi-dimineață, prețul carburanților, ...
Beijingul anunță că a adoptat noi reguli care permit gărzilor sale de coastă să rețină timp de 60 de zile străinii capturați în Marea Chinei de Sud
Beijingul anunță că a adoptat noi reguli care permit gărzilor sale de coastă să rețină timp de 60 de zile străinii ...
China a făcut publice sâmbătă o serie de reguli care permit gărzilor sale de coastă să plaseze în detenţie, fără ...
Armata americană a distrus șapte radare ale rebelilor houthi din Yemen, care erau folosite de aceștia pentru atacarea navelor din zonă
Armata americană a distrus șapte radare ale rebelilor houthi din Yemen, care erau folosite de aceștia pentru atacarea ...
Armata americană a anunţat vineri seară că a distrus în Yemen şapte radare care permiteau rebelilor houthi să vizeze ...