Coface: Cifra de afaceri a companiilor româneşti care activează în sectorul distribuitorilor IT a scăzut cu 5%

Peste 1.260 de firme care activează în sectorul distribuitorilor de produse IT din România au generat, în 2013, o cifră de afaceri totală de 5,2 miliarde de lei, în scădere cu 5% comparativ cu anul anterior, se arată într-o analiză publicată, marţi, de Coface România.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 12:45

Pe de altă parte, la nivelul anului trecut, venitul mediu pe companie a fost cu 22% mai mic decât cel înregistrat înainte de începutul crizei financiare, respectiv anul 2008, dar în acelaşi timp rezultatul net de 2,4% înregistrat la nivel sectorial pentru anul 2013 este maximul înregistrat în ultimii 10 ani, scrie Agerpres.

În urma aplicării unor scenarii de stres, calculele Coface indică faptul că următorii ani trebuie să aducă soluţii pentru creşterea veniturilor. În caz contrar, sectorul riscă să înregistreze o extindere a termenelor de plată către furnizori, ceea ce alimentează riscul de insolvenţă, sunt de părere specialiştii companiei de consultanţă.

Conform datelor citate, dintr-un total de 1.263 de firme care activează în sectorul distribuitorilor de produse IT şi software (CAEN 4651) şi care au depus declaraţiile financiare privind activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2013, acestea au generat o cifră de afaceri totală de 5,2 miliarde de lei, în scădere cu 5% faţă de anul anterior, în condiţiile în care 54% dintre companii au raportat venituri în scădere.

Pe de altă parte, 68% dintre companii au înregistrat un rezultat net pozitiv pe parcursul anului 2013, iar pentru jumătate dintre acestea profiturile sunt în creştere. Totodată, din perspectiva atragerii resurselor de finanţare şi a alocării celor pentru investiţii pe termen lung, se poate aprecia că, pe parcursul anului 2013, companiile din sectorul analizat au continuat trendul observat încă din 2012, alocând investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe.

Comparativ cu anul anterior, una din trei companii care activează în sectorul distribuţiei de produse IT şi software au înregistrat un capital de lucru negativ, acestea fiind cu preponderenţă companiile de dimensiune sub medie. La nivelul gradului de îndatorare, acesta a ajuns în 2013 la 74%, de la 82% în 2012.

Analiza Coface arată că 15% dintre companiile analizate şi-au încetat activitatea, acestea având o medie de 10 ani de activitate, o cifră de afaceri cumulată de 313 milioane de lei, în condiţiile în care datoriile totale erau de 336 milioane de lei.

Coface a analizat individual un eşantion de 210 firme din portofoliul său care îşi desfăşoară activitatea în sectorul analizat şi care generează 85% din totalul cifrei de afaceri înregistrate la nivelul întregului sector.

Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2013, cu suportul celor 4.440 de angajaţi, compania a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,440 miliarde euro.

În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de ţări, pe baza cunoştinţelor sale unice asupra comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 350 de specialişti ai săi.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...