1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Finanţe şi bănci

Coface: România este printre puţinele ţări în care, după o creştere fulminantă în 2016, de 4,6%, aşteptăm o reducere la 3,6% în 2017

Creşterea economică a României va încetini, în 2017, la 3,6% de la 4,6% în 2016, fiind una dintre puţinele ţări din regiune care se va confrunta cu o astfel de evoluţie, iar deficitul bugetar va creşte la 3,5% din PIB în acest an de la 2,6% anul trecut, susţine Eugen Anicescu, country manager Coface România.

02 feb, 2017 | Agerpres

'România este una din puţinele ţări în care, după o creştere fulminantă în 2016, ne aşteptăm la o creştere mai redusă în 2017, de la 4,6% la 3,6%. Anul 2016 a fost alimentat de stimuli foarte puternici care au impulsionat consumul, 70% din creştere a fost generată de consum, în condiţiile reducerii TVA de la 24% la 20% şi ale majorărilor salariale atât în mediul privat cât şi la stat. În 2017, stimulii nu vor mai avea acelaşi impact', a explicat Anicescu.

În privinţa deficitului bugetar, aşteptările Coface sunt de creştere la 3,5% din PIB în 2017 de la 2,6% din PIB în 2016. Reprezentanţii companiei susţin, pe baza construcţiei bugetare anunţate de autorităţi, că impactul generat de măsurile sociale adoptate va fi, pe partea de cheltuieli, de 5,7 miliarde de lei. În privinţa veniturilor, reducerile de taxe, deşi compensate de creşterea salariului minim, vor genera un minus de 3 miliarde de lei.

'În aceste condiţii, vom avea un impact de 1,1% din PIB care, adăugat la deficitul de 2,6% din PIB de anul trecut, ne duce la un deficit de 3,5% din PIB pentru 2017', a mai spus Anicescu.

Totodată, Coface se aşteaptă la o inflaţie de 1% în prima jumătate a acestui an şi de 2% la finalul anului, după deflaţie în 2016, având în vedere că impactul reducerii TVA cu un punct procentual va fi mult mai mic decât cel de anul trecut, când TVA s-a redus cu patru puncte procentuale.

'Odată cu creşterea inflaţiei, ne aşteptăm ca şi dobânda de politică monetară să fie uşor modificată de Banca Naţională a României în sus. În zona de macro, evoluţia dobânzilor va trebui să reflecte creşterea dobânzii de politică monetară, cu o uşoară creştere', a subliniat reprezentantul Coface.

În privinţa evoluţiei monedei naţionale, nu se aşteaptă evoluţii semnificative ci, din contră, o stagnare la 4,4 - 4,5 lei/euro ca şi în 2016.

În acest condiţii, Coface remarcă faptul că soldul depozitelor şi creditelor pentru persone fizice înregistrează creşteri anuale de 11%, respectiv 5%.

Pe de altă parte, în cazul companiilor depozitele cresc moderat, cu 4% anual, în scădere de la un avans anual de 20% la jumătatea anului trecut, iar creditele sunt în scădere cu 2%.

'Companiile continuă să ramburseze creditele către bănci şi se creditează mai mult de la partenerii comerciali. Merg către credit comercial cu dobândă zero, decât să plătească dobânzi către bănci', a mai spus Anicescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO