UPDATE Hrebenciuc i-a promis lui Dumitru Iliescu că va da afară un vicepreşedinte de la ANPC

Viorel Hrebenciuc ar fi promis unei persoane cu conexiuni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că îl va îndepărta pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţiei Consumatorilor (ANPC), în schimbul furnizării de informaţii confidenţiale. La scurt timp de la promisiunea lui Hrebenciuc, un vicepreşedinte al ANPC şi-a dat demisia.
Mihai Banita - lun, 20 oct. 2014, 12:50
UPDATE Hrebenciuc i-a promis lui Dumitru Iliescu că va da afară un vicepreşedinte de la ANPC

În 13 august 2014, Hrebenciuc i-a solicitat unei persoane, „fost şef al unei structuri de protecţie”, pe care DNA nu o numeşte direct, dar despre care presa scrie că ar fi Dumitru „Mitică” Iliescu, să îi ofere informaţii privind ancheta, încă nepublică, din dosarul retrocedărilor.

În schimbul serviciilor fostului şef al unei structuri de protecţie, care avea o cârtiţă la DNA, potrivit procurorilor, Hrebenciuc avea să intervină pe lângă mai multe instituţii ale statului.

Una din promisiunile lui Hrebenciuc viza îndepărtarea din funcţie a unuia din cei doi vicepreşedinţi ai ANPC, cu care „fostul şef al unei structuri de protecţie” avea un litigiu de afaceri.

„Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel”, se arată în comunicatul DNA.

Pe 23 septembrie 2014, Doru Adrian Ghitcuţă înaintează demisia din funcţie, care este aprobată pe 1 octombrie 2014.

„Având în vedere cererea domnului Doru Adrian Ghitcuţă, înregistrată la Cabinetul primului-ministru sub nr. 5/5.259 din 23 septembrie 2014, în temeiul art. 15 lit. a) şi al art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.

Articol unic.
La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Doru Adrian Ghitcuţă se eliberează, la cerere, din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor”, se arată în decizia nr. 274/2014.

Între timp, pe 14 octombrie, DNA anunţă că sunt urmăriţi penal mai mulţi politicieni şi funcţionari publici, printre care şi Hrebenciuc.

Ghitcuţă: Am demisionat din motive personale

„Am demisionat din motive personale, de sănătate. Nu cred că are nicio legătură (cu Viorel Hrebenciuc, n. red.)”, susţine Doru Adrian Ghitcuţă, contactat de ECONOMICA.NET.

Fostul vicepreşedinte al ANPC susţine că este doar o coincidenţă şi că nu are cunoştinţă de acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc.

Potrivit declaraţiilor de interese depuse în timpul mandatului, Ghitcuţă nu are nicio afacere pe numele său.

Din comunicatul DNA nu reiese clar dacă „fostul şef al unei structuri de protecţie” avea un litigiu de afaceri dintre două firme sau dintre firma fostului şef de structură şi vicele ANPC, din prisma funcţiei ocupate de cel din urmă.

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...