Cojan, CNAS: Rămâne valabil proiectul legat de vaccinarea antigripală în farmacii, sunt discuţii avansate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat marţi că, la nivelul unui grup de lucru guvernamental, se poartă discuţii "avansate" în ceea ce priveşte proiectul privind vaccinarea antigripală în farmacii.
Economica.net - mar, 29 sept. 2020, 09:57
Cojan, CNAS: Rămâne valabil proiectul legat de vaccinarea antigripală în farmacii, sunt discuţii avansate

„Rămâne valabil şi proiectul legat de vaccinarea în farmacii, sunt discuţii avansate la nivelul unui grup de lucru guvernamental. Este un proiect care va putea facilita accesul populaţiei la vaccinare. Din păcate, nu a putut fi demarat acest proiect anul acesta, însă rămâne una dintre metodele de a creşte rata de vaccinare în rândul populaţiei din România. Discuţiile sunt avansate în sensul că se încearcă pilotarea şi identificarea acelor farmacii care vor putea dispune de spaţiile necesare pentru acordarea acestor servicii”, a explicat Cojan, la dezbaterea online „Totul despre vaccinul antigripal 2020 – 2021” organizată de DC News.

Ea a afirmat că România încă se confruntă cu boli prevenibile prin vaccinare, precum rujeola.

„A se vedea situaţia rujeolei, care, în prezent, numără peste 20.000 de cazuri şi unde am înregistrat şi 64 de decese raportate până în 12 iunie 2020. Tot aşa, în finalul anului 2019, am fost informaţi asupra riscului de difterie cu care România se confruntă, astfel încât a fost reactualizată recomandarea de vaccinare şi pentru această maladie. (…) În această perioadă în care ne confruntăm cu pandemia de SARS-CoV-2, observăm şi vedem şi noi încă o dată cât de importantă este existenţa unui vaccin şi cum cu toţii aşteptăm apariţia acestui vaccin anti-COVID”, a spus preşedintele CNAS.

Cojan a felicitat Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea în acest sezon a trei milioane de doze de vaccin antigripal, „dublu faţă de anul trecut”.

„Persoanele din categorii la risc pot beneficia de vaccinare gratuită, însă eu îndemn şi restul populaţiei să îşi achiziţioneze acest vaccin, mai ales în condiţiile în care infectările cu virusul SARS-CoV-2 sunt la nivel ridicat”, a transmis ea.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat că livrările de vaccin antigripal vor continua conform calendarului stabilit cu producătorii.

„A ajuns prima tranşă de vaccin antigripal acum două săptămâni. Continuă livrările aşa cum au fost ele stabilite. Mai mult decât atât s-a dublat numărul de persoane identificate şi achiziţia de vaccinuri suficiente pentru aceste persoane identificate ca fiind la risc. Însă, sunt mulţi paşi de făcut în continuare, pentru că ne dorim să ajungem la standarde europene. (…) Distribuţia tuturor tranşelor de vaccin antigripal este făcută conform unui calendar agreat cu producătorii, pentru că, aşa cum ştim, producţia de vaccinuri se face în baza unor estimări pe care fiecare stat membru le dă la începutul fiecărui an. Pe cale de consecinţă, există un număr limitat de vaccinuri care ajung să fie produse şi acestea sunt distribuite în funcţie şi de capacitatea de finalizare a procesului de producţie pe parcursul ultimelor luni ale fiecărui an. (…) Tranşele sunt lunare. Prima tranşă a fost la mijlocul lunii septembrie, urmează şi în octombrie, în noiembrie”, a explicat Baciu.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a precizat, la rândul său, că pregătirile pentru fabricaţia unui vaccin antigripal încep cu 12 luni înainte.

„În lunile octombrie, cel târziu noiembrie să avem o imagine clară despre cantităţile care vor fi solicitate de România pentru anul viitor pentru vaccinul antigripal. Pentru anul acesta cantităţile care au fost pregătite, lansate în fabricaţie, sunt în jurul a trei milioane de doze pentru România”, a spus Zaharescu.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...