Colegiul Moise Nicoară, Arad – tradiţie şi inovaţie prin Regio

Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 05:14
Colegiul Moise Nicoară, Arad - tradiţie şi inovaţie prin Regio

Cei 934 de elevi ai Colegiului „Moise Nicoară” din Arad învață, din anul școlar 2013-2014, într-o clădire cu dotări similare școlilor occidentale. Regio a asigurat pentru renovarea și dotarea colegiului cea mai mare finanțare dedicată infrastructurii educaționale, transformând clădirea de patrimoniu într-o unitate de învățământ dotată cu lift exterior, observator astronomic și săli pentru activități recreative.

Regio sprijină performanța în educaţie

Lucrările de reabilitare a clădirii colegiului au început în toamna anului 2011 și au durat până în vara anului 2013. S-a început cu remedierea deficiențelor funcționale, prin consolidarea structurii de rezistență și refacerea sistemelor de instalații termice, sanitare și electrice. Au fost reabilitate fațadele și acoperișul, a fost înlocuită tâmplăria, iar finisajele interioare de la sălile de clasă și sala de festivități au fost reconstruite cu multă minuțiozitate, pentru a respecta arhitectura și picturile murale originale. Clasele și laboratoarele de specialitate au fost dotate cu mobilier și calculatoare noi. După reabilitare, eficienţa energetică a clădirii a crescut cu peste 45%, fapt care va reduce semnificativ cheltuielile cu energia termică şi va contribui la protecţia mediului înconjurător.

În urma reabilitării, numărul elevilor înscriși la colegiu a crescut de la 853 la 934, pentru cei 81 de elevi noi înființându-se noi clase.

Mai multe servicii și mai mulți elevi

Unul dintre obiectivele proiectului a fost atragerea elevilor către şcoală prin activităţi extraşcolare. Astfel, a fost valorificat subsolul clădirii, cu o suprafață utilă de peste 2.400 mp, unde au fost create săli pentru activitățile recreative (box, tenis de masă, fitness, biliard) și pentru cluburile vocaționale:  muzică, foto, teatru, sală de proiecţie de filme etc.  Mai mult, proiectul a asigurat amenajarea mansardei și transformarea acesteia într-un observator astronomic, pentru a valorifica telescopul aflat în dotarea școlii. De asemenea, a fost construit un lift exterior, în curtea principală, care asigură accesul persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile imobilului.

Nu au fost uitați nici părinții: din dorința de a asigura un contact permanent al acestora cu școala, colegiul a introdus aplicația „catalogul electronic”, prin care părinţii pot accesa situația școlară a elevilor  – note, absenţe etc.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa....
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, ...
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...