1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

News

Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier: În cazul unui cutremur vor fi mii de victime, ca în 1977 şi pagube mult mai mari

Cea mai mare parte a construcţiilor din România au durata de viaţă consumată - 50 de ani la momentul proiectării, nu sunt întreţinute, cu intervenţii în vederea consolidării ca şi inexistente, legislaţia actuală face să fie aproape imposibil să consolidezi monumentele istorice, iar în ultimul sfert de secol a luat amploare fenomenul construcţiei de clădiri în 'regie proprie', adică fără specialişti, susţin specialiştii în construcţii din Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier (CTDS).

04 mar, 2017 | Agerpres

"La 40 de ani de la cutremurătorul dezastru din 1977, un eveniment similar ne va duce exact în aceeaşi situaţie. Mii de victime au fost atunci, tot mii de victime probabile vor exista şi atunci când situaţia se va repeta. Pagubele materiale vor fi cu siguranţă cu mult mai mari. Autorităţile au demonstrat că nu sunt capabile să gestioneze un eveniment de mici dimensiuni, cum a fost cazul 'Colectiv', atunci ce aşteptări să avem în caz de cutremur? Statistica arată că un seism major este iminent şi nu se pune problema în termeni de: 'dacă vine', ci mai ales în: 'când va veni'", se arată într-un comunicat al CTDS.

Conform acestuia, clădiri care în 1977 au fost grav avariate şi care prezentau pericol de prăbuşire au fost "consolidate" cu glet şi tencuială, pentru a se ascunde vizitatorilor adevăratele probleme. În centrul marilor oraşe, şi mai ales în Bucureşti, autorităţile au permis dezvoltări comerciale în clădiri ce prezintă risc seismic, chiar dacă unele din ele nu au fost expertizate pentru a primi şi statutul de Bulină Roşie.

Potrivit preşedintelui Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier, ing. Cezar Petre, conform normelor actuale, orice clădire construită înainte de 1940 nu răspunde exigenţelor actuale şi ar necesita consolidare, multe dintre ele prezentând chiar risc de prăbuşire. "

"Faptul că o clădire construită la începutul secolului trecut nu se află în lista cu 'Bulină Roşie' nu înseamnă că ea nu prezintă risc, ci este cu mult mai probabil că ea nu a fost niciodată expertizată", a spus Petre.

El a mai subliniat că legislaţia actuală face să fie aproape imposibil să consolidezi clădirile ce deţin statutul de monument istoric, cea mai mare parte din ele cu risc seismic, procesul de autorizare fiind unul extrem de dificil iar autorităţile "nefăcând decât să pună piedici dincolo de limitele legii".

Conform sursei citate, în ultimul sfert de secol, a luat amploare fenomenul construcţiei de clădiri cu zeci de apartamente în "regie proprie", adică fără specialişti, "pe propria răspundere a investitorilor". Citește mai mult pe Agerpres.ro 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO