Comentariile pe YouTube devin un nou instrument pentru escroci

Industria criptomonedelor trece printr-o perioadă tulbure. Dat fiind cursul instabil al acestora, escrocii cripto s-au orientat către noi moduri de a-și aborda victimele. Experții Kaspersky au fost martorii unei astfel de scheme neobișnuite, în care atacatorii promovează servicii cripto false pe YouTube. Ei încearcă să ajungă la cei interesați de criptomonede ieftine, lăsând comentarii la videoclipuri populare – dar, desigur, în final victimele nu primesc monedele pe care le doresc.
Lidia Neagu - mie, 06 iul. 2022, 12:56
Comentariile pe YouTube devin un nou instrument pentru escroci

Atacatorii aleg videoclipuri în tendințe pe YouTube și lasă comentarii care promovează o „breșă” falsă pe piața cripto. Pentru a-și face mesajul mai vizibil, ei falsifică statisticile în comentarii și plasează răspunsuri generate de boți pentru a amplifica comentariul inițial.

Comentariul încurajează spectatorii să viziteze propriul canal YouTube al autorului și să vizioneze un videoclip care oferă instrucțiuni despre cum să beneficieze de o presupusă eroare a cursului de schimb. Este posibil ca utilizatorii să nu observe că acest videoclip este singurul publicat pe canal.

Videoclipul este cu siguranță fals: modificările din rândurile cursului de schimb sunt vizibile cu ochiul liber, iar comentariile evidențiază feedback-ul pozitiv. Link-ul de sub videoclip duce către o modalitate frauduloasă de schimb.

De îndată ce victima ajunge pe pagina web menționată în descrierea videoclipului, îi este oferit accesul către o facilitate pentru a schimba bitcoin – dar dacă folosește această metodă de schimb, nu va mai vedea banii respectivi niciodată, pentru că serviciul este fals.

Pentru a evita escrocheriile de acest fel, a economisi bani și a păstra datele personale în siguranță, experții Kaspersky au următoarele sfaturi simple:

  • Verificați orice link înainte de a face click. Plasați cursorul peste el pentru a vedea adresa URL și pentru a repera eventualele greșeli de ortografie sau alte nereguli. De asemenea, când vi se cer un nume de utilizator și o parolă, este bine să le introduceți numai printr-o conexiune securizată. Căutați prefixul HTTPS înainte de URL-ul complet al site-ului, acest prefix semnalând conexiunile sigure.
  • Uneori, e-mailurile și site-urile web false arată exact ca cele reale. Depinde cât de bine și-au făcut infractorii temele. În general, hyperlink-urile vor fi, cel mai probabil, incorecte – vor conține greșeli de ortografie. Dar uneori și link-urile pot fi deghizate pentru a arăta valide și a vă redirecționa către o altă pagină, uzurpând identitatea site-ului legitim.
  • Pentru a vă proteja datele și finanțele, e bine să verificați dacă pagina de plată este sigură. Pentru a vă asigura de acest lucru, trebuie să urmăriți câțiva indicatori: adresa URL a paginii web începe cu HTTPS în loc de HTTP obișnuit; o pictogramă a unui lacăt va apărea de obicei lângă adresa URL, iar bara de adrese din unele browsere va fi verde. Dacă nu vedeți aceste caracteristici, abandonați tranzacția.
  • Utilizați o soluție de securitate de încredere care vă poate ajuta să verificați adresa URL pe care o accesați și oferă, de asemenea, posibilitatea de a deschide orice site într-un tab protejat, pentru a preveni furtul de date sensibile, inclusiv detalii financiare.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică și confidențialitate digitală fondată în 1997. Expertiza Kaspersky în domeniul amenințărilor și al securității informatice se transformă constant în soluții și servicii de securitate inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, guvernele și clienții individuali din întreaga lume. Portofoliul cuprinzător de securitate al companiei include protecție endpoint și o serie de soluții și servicii de securitate specializate pentru a lupta împotriva amenințărilor digitale sofisticate și în permanentă evoluție. Peste 400 de milioane de utilizatori sunt protejați de tehnologiile Kaspersky.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași raportează un profit net de peste 23 de milioane de lei, în creștere cu 19,8%
Antibiotice Iași raportează un profit net de peste 23 de milioane de lei, în creștere cu 19,8%
Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a obţinut un profit net de 23,16 milioane de lei în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 19,8% faţă de perioada similară a anului......
Profitul Transgaz a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an
Profitul Transgaz a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după ...
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astăzi că a transmis spre publicare, în SICAP, ...
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ARCUB care nu-i aparținea
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ...
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce își exercită dreptul de preempţiune ...