Comercializarea bauturilor carbogazoase ar putea fi interzise minorilor sub 16 ani – proiect

Deputatul PMP Gheorghe Udrişte propune, într-un proiect de lege depus la Parlament, să fie interzisă comercializarea băuturilor carbogazoase, cu excepţia apei minerale îmbuteliate, minorilor sub 16 ani şi să se aplice o taxă specială.
Economica.net - vin, 28 oct. 2016, 11:35
Comercializarea bauturilor carbogazoase ar putea fi interzise minorilor sub 16 ani - proiect

Propunerea legislativă privind reglementarea comercializării băuturilor carbogazoase, iniţiată de Gheorghe Udrişte, vicepreşedinte al PMP, prevede măsuri referitoare la aplicarea unor etichete de avertisment pe ambalajele băuturilor carbogazoase, cu excepţia apei minerale îmbuteliate, şi pe rafturile unde sunt expuse, introducerea avertismentelor la orice formă de publicitate la aceste băuturi.

De asemenea, iniţiativa legislativă prevede interzicerea comercializării băuturilor carbogazoase, cu excepţia apei minerale, către consumatorii minori cu vârsta de până la 16 ani.

Etichetele de avertisment trebuie să conţină mesajele ‘zahărul dăunează grav sănătăţii’ şi ‘nu este recomandat minorilor sub 16 ani’, mai arată proiectul.

Proiectul mai prevede şi aplicarea unei taxe speciale pentru comercializarea acestor băuturi. Această taxă va fi aplicată furnizorilor pentru comercializarea băuturilor carbogazoase şi va fi ‘în valoare de 1% din salariul minim brut garantat în plată la 0,33 ml’.

Cei care nu respectă aceste prevederi sunt sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 70.000 lei, stabileşte proiectul.

Scopul proiectului este reducerea consumului de băuturi carbogazoase, cu excepţia apei minerale îmbuteliate, în rândul consumatorilor minori, susţine iniţiatorul, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

‘Carbohidraţii, în limbaj popular zaharuri, reprezintă principala sursă de energie pentru organismul uman atunci când este supus unui efort fizic. Cu toate acestea, în timp ce carbohidraţii complecşi reprezintă sursa bună de energie, carbohidraţii simpli, întâlniţi în alimente de tip fast-food, băuturi carbogazoase, dulciuri şi alte alimente procesate, reprezintă sursa nocivă de energie. După consumul unei cantităţi mari de carbohidraţi simpli, reacţia imediată a organismului este de a elibera o cantitate semnificativă de insulină pentru a combate excesul de zaharuri din sânge. Consumul de zahăr recomandat este de 24 de grame pe zi, echivalentul a 6 linguriţe de zahăr. Dar orice băutură carbogazoasă nu scade sub valoarea de 50 de grame de zahăr. Un român consumă în medie anual 150 de litri de băuturi răcoritoare, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică’, a explicat iniţiatorul.

Potrivit acestuia, ”un studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a arătat că un procent însemnat de băuturi carbogazoase este consumat de copii, iar efectele alimentaţiei nesănătoase în rândul copiilor sunt evidente: un sfert dintre minorii români sunt supraponderali, mulţi cu probleme serioase de sănătate.

El a arătat că, încă din anul 2014, Comisia Europeană a realizat un raport care demonstra necesitatea suprataxării produselor de cofetărie, a dulciurilor sau a băuturilor carbogazoase, pentru a favoriza reducerea consumului acestor alimente dăunătoare sănătăţii. Doi ani mai târziu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a preluat tema taxării produselor considerate cu risc major asupra sănătăţii, declarând că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate va ajuta la scăderea vânzărilor şi a consumului acestora, mai susţine iniţiatorul.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...