Comercianţii din pieţe vor avea nevoie, pe lângă atestatul de la primărie, de avizul asociaţiilor

Certificatele de producător, care permit prezenţa comercianţilor în pieţe, depăşesc producţia agricolă în sine şi vor fi înlocuite cu atestate, eliberate tot de primării, dar cu avizul asociaţiilor de profil, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 13:17
Comercianţii din pieţe vor avea nevoie, pe lângă atestatul de la primărie, de avizul asociaţiilor

„Vrem să schimbăm modalitatea prin care se acordă certificatele de producător şi să le înlocuim cu un atestat de producător şi un carnet de producător. Ne dorim eliminarea, cât mai mult posibil, a intermediarilor din pieţe. Avem o ordonanţă de urgenţă care este pe traseul de avizare la celelalte ministere şi care sper să intre cât mai repede în şedinţa de Guvern. Procesul de avizare a durat mai mult pentru că vrem să ţinem cont de părerea Asociaţiei Comunelor din România, de toate ministerele, care şi-au exprimat mai multe puncte de vedere decât ne aşteptam”, a afirmat Constantin.

Certificatul de producător se eliberează de către primării.

„Venea producătorul agricol, solicita, demonstra că lucrează şi obţinea certificatul de producător. Am constatat că din păcate sunt în piaţă mult mai multe certificate de producător decât producţiile pe care le avem, Din păcate, sunt oameni care n-au producţie, dar au certificate de producător, iar adevăraţii producători nu au loc în piaţă de ei. Vrem să securizăm zona aceasta, atestatul de producător va fi eliberat de primărie, dar şi cu avizul asociaţiilor de producător”, a adăugat el.

Astfel, cel care vine la primărie şi spune că are cinci hectare cu cartofi va trebui să fie certificat atât de primărie, cât şi de asociaţia de profil. Producătorul nu va plăti taxe suplimentare pentru primirea atestatului.

Odată cu obţinerea celor două avize, de la primărie şi de la asociaţie, producătorul poate fi sigur de accesul în pieţe.

„Astfel, nu vom mai întâlni în piaţă acei samsari, acei intermediari. Din păcate acum mulţi, şi n-ar trebui să fie deloc. Dacă introducem atestatul de producător şi carnetul de producător care însoţeşte marfa din fermă şi până la piaţă, cu siguranţă că nu mai există posibilitatea ca producătorul să fie înşelat, El are mai uşor acces în piaţă şi în acelaşi timp securizăm şi produsele pe care el le vinde”, a mai spus Constantin.

Ministrul crede că actul normativ ar putea fi aprobat de Guvern în decembrie, iar din februarie producătorii vor putea primi atestate.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...