Comerţul online din România se poate dubla până în 2020

Comerţul online va depăşi 2,5 miliarde de euro anul acesta şi are potenţial pentru a-şi dubla valoarea până în 2020, estimează Asociaţia Română a Magazinelor Online din România (ARMO).
Economica.net - mie, 07 iun. 2017, 10:58
Comerţul online din România se poate dubla până în 2020

‘Comerţul online se poate dezvolta peste o infrastructură digitală solidă şi având o populaţie cu competenţe digitale bune. Vestea bună este aceea că avem perspective favorabile de creştere în ambele direcţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să anticipăm o dublare a comerţului online până în 2020. Să cumperi online înseamnă să economiseşti timp şi bani, să găseşti diversitate mai mare de produse şi servicii mai bune, pe care să le accesezi din confortul propriei locuinţe’, a declarat Florinel Chiş, director executiv Asociaţia Română a Magazinelor Online.

Conform raportului intermediar privind sectorul digital din UE (EDPR), publicat recent de Comisia Europeană, deşi dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene România se situează pe ultimul loc în ceea ce priveşte digitizarea, iar progresele înregistrate în ultimii ani sunt mai degrabă lente, ţara are perspective foarte bune de creştere în perioada imediat următoare pe fondul măsurilor de dezvoltare a infrastructurii de comunicaţii, dar şi de creştere a competenţelor digitale’, după cum arată raportul intermediar privind sectorul digital din UE (EDPR), publicat recent de Comisia Europeană.

Raportul urmăreşte progresele înregistrate de statele membre în domeniul digitizării, combinând datele cantitative furnizate de Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (Digital Economy and Society Index, DESI) cu informaţii calitative privind politicile specifice ale fiecărei ţări. Raportul este structurat în jurul a cinci capitole: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale şi servicii publice digitale.

În raportul DESI pentru 2017, România face parte din clusterul de ţări cu performanţe scăzute, alături de Bulgaria, Grecia, Italia, Croaţia, Polonia, Cipru, Ungaria şi Slovacia. La polul opus, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE.

Deşi românii utilizează intens reţelele de socializare şi apelurile video, aceştia manifestă reticenţă în ceea ce priveşte tranzacţiile online, România înregistrând unele dintre cele mai scăzute niveluri din UE în ceea ce priveşte cumpărăturile online şi serviciile bancare online, se mai arată în raport.

Raportul relevă că România deţine cea mai mare pondere a abonamentelor la Internet din Uniunea Europeană, iar utilizarea serviciilor mobile de bandă largă este în creştere accelerată. Rata digitizării economiei, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile publice şi nivelul competenţelor digitale este încă scăzută, însă România a adoptat Strategia naţională privind Agenda Digitală pentru România 2020, în februarie 2015.

Conform raportului, România are avantajul unor costuri scăzute de acces la Internet şi viteză foarte bună, însă sunt necesare eforturi susţinute pentru a ajunge la o acoperire cât mai mare a întregii ţări.

În ceea ce priveşte competenţele digitale, România, deşi sub media Uniunii Europene, a înregistrat progrese. În continuare, doar 56% dintre români folosesc Internetul în mod regulat faţă de 79% media Uniunii Europene. Însă România are o bază solidă de absolvenţi în domeniul ştiinţei, tehnologiei, matematicii şi ingineriei, iar proporţia specialiştilor IT&C în economie creşte odată cu dezvoltarea a numeroase centre de software şi servicii aflate în căutarea de specialişti.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe iniţiative publice de educare a populaţiei în domeniul digitizării, mai arată studiul. Tehnologia nu e foarte folosită în România nici de către mediul de afaceri. Cea mai mare creştere faţă de anul trecut a fost înregistrată la utilizarea platformelor de socializare, de la 6% la 8%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...