Comerţul online transfrontalier va ajunge la valoarea de 1 trilion de dolari, până în 2020 – analiză

Una din patru plăţi online se efectuează cu carduri bancare emise în afara României, reiese dintr-o analiză de specialitate, dată miercuri publicităţii.
Economica.net - mie, 19 sept. 2018, 08:46
Comerţul online transfrontalier va ajunge la valoarea de 1 trilion de dolari, până în 2020 - analiză

Conform sursei citate, comerţul online transfrontalier este sectorul care cunoaşte cea mai mare creştere în economia digitală, până în 2020 estimându-se că va atinge valoarea aproximativă de un trilion de dolari. Aproximativ două treimi din această sumă se aşteaptă să vină din pieţele emergente, precum: America Latină, Europa, Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

„Din ce în ce mai mulţi comercianţi analizează oportunitatea extinderii afacerii lor peste graniţele ţării. Patru din 10 comercianţi online din Europa intenţionează să îşi vândă produsele în alte ţări în acest an. Prima lor opţiune sunt ţările vecine, datorită similitudinii pieţei, asemănărilor culturale, oportunităţilor logistice, distanţei şi abordării juridice similare. Dar există şi alte câteva destinaţii de afaceri interesante pe care comercianţii ar trebui să le ia în calcul, pieţe care au o creştere impresionantă de la an la an, şi anume Africa de Sud, India şi Cehia”, relevă analiza realizată de PayU România.

Specialiştii PayU sunt de părere că piaţa sud-africană poate fi o destinaţie potrivită pentru extinderea business-ului, având în vedere asemănările cu piaţa românească, în special în ceea ce priveşte comportamentul de plată online al consumatorilor şi conexiunile comerciale cu România. În Africa de Sus, 53% din populaţie are acces la internet, 16 milioane de persoane cumpără online, iar valoarea pieţei de e-commerce a depăşit 3 miliarde de dolari.

„În prezent, 70% din populaţie are conturi bancare, 47% au smartphone-uri, iar 25% le utilizează pentru cumpărături online. În Africa de Sud, majoritatea plăţilor online se fac prin card (61%), aspect similar cu obiceiurile de plată ale cumpărătorilor români”, se arată în analiza de specialitate.

O altă piaţă unde afacerile antreprenorilor români pot fi extinse este India, a doua ţară din lume ca populaţie (1,2 miliarde de locuitori). Aici, aproximativ 24,6 milioane de persoane cumpără online, iar un raport recent al companiei de servicii financiare Morgan Stanley estimează că, până în 2026, piaţa de e-commerce va creşte cu peste 1.200%, până la 200 de miliarde de dolari, de la valoarea de 15 miliarde de dolari, în 2016. De asemenea, în 2016-2017, peste patru milioane de persoane din India au cumpărat online din alte ţări, valoarea totală a tranzacţiilor transfrontaliere ajungând la 7 miliarde de dolari.

„Din punct de vedere istoric, India, la fel ca România, a fost o ţară centrată pe cash, aspect care s-a schimbat în 2016 odată cu începerea procesului de demonetizare. După încheierea acestuia, încă 78 de milioane de carduri de debit au fost emise pe piaţă, generând 2,1 milioane de tranzacţii pe zi doar în primele luni ale anului 2017. Localnicii folosesc mai multe metode de plată, de la carduri de credit şi de debit, prin Netbanking – transferul bancar online al Indiei, metodă de plată folosită de trei ori mai mult decât plăţile cu cardul – şi până la interfaţa de plăţi unificate (UPI), care creşte rapid ca metodă de plată preferată în India”, notează PayU România.

În zona Europei, cu o valoare de piaţă dublă faţă de România, Cehia este pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte procentul de bunuri tehnice sau nealimentare din ţară vândute online (41%), comparativ cu media europeană de 24%.

Potrivit PayU, cei 6.3 milioane de cumpărători cehi preferă să cumpere online produse electronice şi electrocasnice, IT&C, home & deco, urmate de cărţi, CD-uri şi DVD-uri. Totodată, sunt preferate şi site-urile de fashion şi magazinele care vând echipamente sportive, produse farmaceutice şi produse pentru copii. Categoriile cu cea mai rapidă creştere anuală sunt produsele alimentare (63%), fashion (33%), farma (25%) şi home & deco (23%).

La fel ca în România, consumatorii cehi preferă să plătească ramburs la livrare (35%) sau la punctele de ridicare a coletelor (28%), iar, în medie, un consumator achită anual peste 300 de euro pe cumpărături online, sumă care poate ajunge şi către magazinele online din afara ţării care decid să îşi extindă afacerea în Cehia.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă ...
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de......
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh ...
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană, în luna iulie comparativ cu luna iunie, iar România se numără ...