Comisar european: Există premise ca România să se încadreze în acest an şi în anul următor în ţinta de deficit de 3%

Comisarul european pentru buget şi resurse umane, Gunther Oettinger, a declarat, joi, că există premise ca România să se încadreze în acest an şi în anul următor în ţinta de deficit de 3%.
Economica.net - joi, 26 oct. 2017, 09:55
Comisar european: Există premise ca România să se încadreze în acest an şi în anul următor în ţinta de deficit de 3%

‘Ne aflăm în contact foarte strâns noi, precum şi specialiştii şi reprezentanţi ai Guvernului şi cei de la Eurostat şi Comisia Europeană. Politica bugetară naţională se află în sarcina Guvernului naţional şi în sarcina politicienilor naţionali. Baza pe care o are România este în continuare una relativ bună, aveţi un grad de îndatorare, pe ansamblu, relativ bun şi, de asemenea, o dezvoltare, o creştere economică relativ bună. Este recomandarea noastră de a vă încadra în acei 3% şi consider că atât pentru acest an, cât şi pentru anul următor există premise ca România să se încadreze în această ţintă de 3%’, a afirmat Gunther Oettinger, după o întâlnire la Parlament cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene şi pentru buget, finanţe, bănci.

El a făcut aceste precizări, fiind întrebat în legătură cu datele Eurostat potrivit cărora deficitul României a atins 4,1% după primele 6 luni ale anului.

Comisarul european s-a întâlnit cu membri ai comisiilor de specialitate pentru a discuta despre viitoarele obiective ale UE şi despre finanţarea acestora.

‘Pregătim în momentul de faţă cadrul financiar al Europei pentru următorul deceniu. Vorbim despre o Europă cu 27 de state membre şi vorbim atât de sarcini şi obiective de îndeplinit tradiţionale, cât şi de obiective noi. Bugetul european este de o importanţă foarte mare pentru România pentru că în special în chestiuni ce privesc infrastructura relevanţa este foarte mare, mai ales pentru statele noi membre. În momentul de faţă desfăşurăm o analiză critică a chestiunilor care trebuie derulate pe viitor atât în contextul politicii agrare comune, cât şi în politica de coeziune, precum şi în cercetare. Opiniile şi propunerile care au venit din comisiile reunite aici au fost foarte utile’, a afirmat Gunther Oettinger.

El a menţionat că bugetul european se ridică la 150 miliarde de euro.

‘Bugetul european se ridică la circa 150 miliarde de euro şi acum trebuie să vedem cum vom reuşi să acoperim gaura care se va naşte în urma părăsirii de către prietenii noştri britanici a UE’, a subliniat oficialul european.

Acesta a spus că deputaţii şi senatorii şi-au exprimat deschiderea pentru a contribui pe viitor la dezvoltarea sectoarelor precum cercetarea şi inovarea, fără să aibă de suferit sectoare tradiţionale – politica de coeziune, politica agrară comună şi dezvoltarea rurală.

‘La discuţiile despre următorul cadru financiar al UE, România joacă un rol important pentru că în prima jumătate a anului 2019 va avea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Dorinţa mea este de a finaliza elaborarea cadrului financiar european înainte de alegerile europene ce vor avea loc în iunie 2019 şi în acest sens va fi nevoie de o colaborare strânsă între instituţiile europene. Pentru a îndeplini aceste sarcini mă aflu aici la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţii Parlamentului, pentru a discuta cu preşedintele, primul ministru, pentru a vedea unde se va putea sprijini de către România acest demers’, a mai spus Gunther Oettinger.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de pasageri s-a dublat în primele nouă luni din 2022 – INS
Transportul aerian de pasageri s-a dublat în primele nouă luni din 2022 – INS
Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 96,9%, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 7,992 milioane pasageri, până la peste 15,738 milioane......
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor, arată datele Institutului Național de Statistică ...
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a crescut, în primele zece luni ale acestui an, cu 2,53%, comparativ ...
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre ...