Legume și fructe cu certificate de producător false. Marfa provine, de fapt, din piețe de gros

În urma controalelor întreprinse în piețe, inspectorii ANPC susțin că mulți producători care vând legume și fructe au prezentat certificate care le atestă calitatea de producător false.
Ion Dobreanu - mie, 17 aug. 2022, 18:24
Legume și fructe cu certificate de producător false. Marfa provine, de fapt, din piețe de gros

ANPC trage un semnal de alarmă în ceea ce privește autenticitatea certificatelor de producător, în urma controalelor întreprinse în piețe, potrivit unei informări a Autorității. Potrivit sursei citate, la tarabele pline de legume și fructe, prezentate ca fiind românești, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control ”certificate” prin care atestau calitatea de așa-zis producător. Mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează de la diverse piețe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone și le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activități.

Unii dintre ei au explicat cum au intrat în posesia ”certificatelor de producător”, cum folosesc mici spații cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziționează din alte părți cantitățile mult mai mari, în realitate, de legume și fructi, de pe tarabe.

”Dacă ar fi să adunăm cantitățile de legume și de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit și se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele românești, și la acest capitol, sunt în pericol, a declarat” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În cadrul programului ”Academia Comisarilor”, o inițiativă a Autorității Naționale pentru Protecșția Consumatorilor (ANPC) menită să contribuie esențial la perfecționarea tinerilor comisari ai instituției, prin lucrul în echipe mixte, în cadrul operațiunilor de control, au fost extinse verificările ca urmare a controalelor realizate acum câteva zile la piețele agroalimentare din toată țara, printre care s-a numărat, în acel moment și Piața Obor.

Verificările pe această temă, care vor continua în toată țara, sunt menite să avertizeze organele statului care emit aceste documente, asupra fenomenului atât de des întâlnit în țară, încât producătorii români nu pot avea acces direct la aceste posibilități de comercializare.

 

Te-ar mai putea interesa și
China și Japonia promit să dezvolte relaţiile, la 50 de ani de la normalizarea lor
China și Japonia promit să dezvolte relaţiile, la 50 de ani de la normalizarea lor
Preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Fumio Kishida au susţinut joi că este important ca relaţiile dintre Tokyo şi Beijing să fie menţinute într-o direcţie pozitivă, în......
Preşedintele Zelenski contactează direct lideri occidentali pentru a cere sprijin împotriva Rusiei
Preşedintele Zelenski contactează direct lideri occidentali pentru a cere sprijin împotriva Rusiei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere ajutor ...
Ministrul Energiei anunţă că Guvernul discută, joi, prelungirea cu trei luni a măsurii privind compensarea tarifelor la carburanţi
Ministrul Energiei anunţă că Guvernul discută, joi, prelungirea cu trei luni a măsurii privind compensarea tarifelor ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că măsura privind compensarea preţului la benzină şi motorină cu 50 de ...
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel SpA a încheiat un acord cu firma algeriană de stat Sonatrach, conform căruia compania italiană de utilităţi va ...