1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Comisarul european pentru agricultură: pesta porcină trebuie luată în serios şi să se prevină răspândirea ei

Pesta porcină africană trebuie "luată foarte în serios", a declarat marţi comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, care a lăudat Belgia pentru măsurile preventive implementate, dar a cerut în acelaşi timp să nu se creeze impresia că nu s-a făcut nimic în Europa de Est, transmite AFP.

25 sep, 2018 | Agerpres

"Deocamdată nu avem atât de mult succes cât ar fi trebuit, sau am fi putut avea. Avem nevoie de cooperarea tuturor în statele membre", a spus comisarul european la o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor europeni ai agriculturii, desfăşurată la castelul Hof, în Austria, pe agenda căreia s-a aflat şi subiectul pestei porcine.

"Trebuie să privim foarte serios propagarea acestei maladii şi să o luăm mai în serios, probabil în unele state membre, în ceea ce priveşte măsurile de biosecuritate", a indicat Phil Hogan, subliniind pe de altă parte că nu trebuie să se "creeze impresia că nu s-a făcut nimic în Europa de Est".

Pe 13 septembrie a fost descoperit un focar de pestă porcină şi în Belgia, aceasta fiind a noua ţară din UE afectată de acest virus şi prima din Europa de Vest. Comisarul european pentru agricultură s-a declarat "foarte mulţumit" de măsurile luate de Belgia pentru a preveni răspândirea virusului, după ce autorităţile au anunţat sacrificarea a 4.000 de porci din crescătorii situate într-o zonă unde pesta porcină a fost descoperită la mistreţi aflaţi în sălbăticie.

Autorităţile belgiene "vor recurge la sacrificări selective, conform regulilor veterinare în vigoare şi în cooperare cu Comisia Europeană", a subliniat Phil Hogan. El a confirmat că executivul european va finanţa 50% din aceste acţiuni de sacrificare a porcilor.

De asemenea, comisarul european a adăugat că dacă un stat membru al UE doreşte să-şi revizuiască programul de dezvoltare rurală pentru a susţine anumite crescătorii, atunci Comisia Europeană le va studia cererea.

"Suntem pregătiţi să ajutăm toate statele membre care au nevoie de consultanţă, care doresc sprijin prin cofinanţare, pentru a îngrădi această boală, întrucât ea este nu doar o ameninţare pentru veniturile agricultorilor noştri, ci şi o ameninţare pentru comerţul cu carne de porc în Europa", a explicat Phil Hogan.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO