Comisia Călăraşi stabileşte calendarul audierilor şi îşi alege vicepreşedinţii

Comisia de anchetă privind legalitatea achiziţiei terenurilor din comuna Nana, Călăraşi, urmează să se întâlnească, miercuri, în prima şedinţă din acest an, pe ordinea de zi aflându-se votarea celor doi vicepreşedinţi şi a secretarului comisiei, dar şi calendarul audierilor.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 12:59
Comisia Călăraşi stabileşte calendarul audierilor şi îşi alege vicepreşedinţii

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, pentru MEDIAFAX, că prima şedință pe 2014 a comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, va avea loc miercuri, începând cu ora 14.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află aprobarea Regulamentului de funcţionare al comisiei, alegerea completă a conducerii, respectiv a celor doi vicepreşedinţi şi a secretarului comisiei, precum şi aprobarea calendarului de audieri şi stabilirea persoanelor care vor fi audiate.

Comisia parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a avut prima şedinţă de lucru în 17 decembrie, când a fost ales preşedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea.

În urma anunțului PDL că nu va participa la şedinţele Comisiei de anchetă, membrii acesteia au stabilit să aştepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor pentru funcţia de vicepreşedinte al comisiei. „Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcţie de vicepreşedinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei”, spunea Nicolicea, în decembrie.

Comisia de anchetă a celor două Camere se numeşte „Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi”, potrivit draftului de Regulament.

Comisia este alcătuită din 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PPDD şi UDMR, astfel: de la PSD – Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL – Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC – Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD – Teiu Păunescu.

Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.

Comisia de anchetă poate invita pentru audiere şi explicaţii orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă ori o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activităţii comisiei de anchetă.

Regulamentul mai prevede că împiedicarea în orice fel a activităţii comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale.

În plus, la cererea comisiei, orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu situaţiile semnalate este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze, iar instituţiile sau autorităţile cu atribuţii referitoare la faptele înfăţişate sunt obligate să răspundă la solicitările comsiiei de anchetă, în termenul stabilit.

În cazul în care este necesară prezenţa unor experţi pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări în vederea aflării adevărului, Comisia de anchetă dispune efectuarea de expertize.

În activitatea sa, Comisia va putea utiliza specialişti fără drept de vot, desemnaţi de grupurile parlamentare. Constatările, conzluziile şi propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei, votul final urmând a fi dat într-un plen reunite al celor două Camere ale Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...