Comisia de anchetă anunţă cifre noi în cazul CEC: Un singur credit peste 700.000 de euro acordat în 2013

Preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea CEC, Cosmin Nicula, a declarat, miercuri, că, aşa cum rezultă din documentele prezentate de bancă, în 2013 s-a acordat un singur credit de peste 700.000 de euro pentru persoanele fizice.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 14:24
Comisia de anchetă anunţă cifre noi în cazul CEC: Un singur credit peste 700.000 de euro acordat în 2013

Afirmaţia contrazice declaraţia acestuia din prima zi de audieri, luni, când Nicula preciza că CEC a acordat în 2013 patru credite de peste un million de euro pentru persoane fizice şi un credit de peste 700.000 de euro, acelaşi număr de credite anunţându-l, luni, şi directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Întrebat, miercuri, câte credite s-au dat anul acesta persoanelor fizice, Nicula a răspuns: „Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit”.

Despre faptul că luni afirmase că sunt patru credite acordate persoanelor fizice care depăşesc un milion de euro, Cosmin Nicula a răspuns: „Întrebaţi-l pe domnul preşedinte Gheţea, cred că v-a răspuns la această întrebare. Eu am o situaţie foarte clară, sunt documnete clasificate, cu caracter secret. Nu vorbim de persoane, de CNP-uri, ci doar de număr. V-am spus foarte clar că anul acesta s-a dat un singur credit de peste un million de euro”.

La insistenţele presei, Nicula a mai adăugat: „Eu vorbesc despre persoane fizice care au luat peste un milion de euro şi din acest punct de vedere, cred că v-am lămurit”.

El a mai menţionat că afirmaţia privind cele cinci credite a reieşit din documentele prezentate, luni, în Comisie.

„Pentru persoane fizice, per total, în cursul acestui an, s-au dat în jur de 180 de credite. Noi am mers mai departe cu întrebarea şi am ajuns (…)”, a mai spus Nicula.

El nu a dorit să dea alte explicaţii privind diferenţa de cifre anunţată în cazul creditelor pentru persoane fizice: „Aceste lucruri sunt publice şi cu siguranţă le veţi vedea în raport. Vom trage concluzia la final”.

„Nu cred că şi-a permis cineva să ne dea informaţii false, sau dacă a făcut acest lucru, înseamnă că situaţia este complicată. (…) O să vedeţi în raport datele corecte pe care banca le-a pus la dispoziţia Comisiei”, a mai spus el.

Nicula a mai arătat că a solicitat situaţia creditelor acordate în perioada 2012-2013, iar Radu Gheţea a prezentat situaţia acestor credite doar pentru anul 2013, motiv pentru care va veni şi luni, pentru a prezenta şi situaţia pe 2012.

Preşedintele Comisiei a mai spus că dacă senatorii ajung la o concluzie luni, atunci miercuri se va înainta raportul final Biroului Permanent al Senatului.

Despre o posibilă favorizare, din partea managementului băncii, în acordarea unor credite de către CEC, Cosmin Nicula a spus că acest lucru va fi cuprins în raport.

Preşedintele Comisiei privind activitatea managerială a CEC Bank a declarat că au fost unele informaţii cu caracter personal din partea unor colegi din comisie, informaţii care nu au fost puse la dispoziţia acestora, din cauza prevederilor legii privind secretul bancar.

Nicula a mai spus că Radu Gheţea a pus la dispoziţia Comisiei informaţii care vor fi cuprinse în raportul final, care se referă la creditele neperformante şi creditele acordate autorităţilor locale.

„Sunt foarte multe primării care au primit credite de la CEC Bank, vor fi cuprinse în raport”, a arătat senatorul PSD.

El a precizat că sunt multe credite care depăşesc 40 de milioane de euro şi care au fost acordate către autorităţile locale.

Despre creditele acordate în cursul acestui an persoanelor fizice şi juridice, Cosmin Nicula a spus că unele din aceste informaţii sunt cu caracter privat, secret şi nu pot fi date publicităţii.

„Nu a putut să facă precizări cu privire la nume, CNP, persoane fizice sau juridice, dar avem o situaţie completă asupra acestor credite”, a declarat Cosmin Nicula.

Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, luni, după audierea în comisia de anchetă, că CEC Bank a acordat persoanelor fizice cinci credite care depăşesc un milion de euro.

La rândul său, preşedintele Comisiei de anchetă, Cosmin Nicula declara, tot luni, după prima audiere a lui Radu Gheţea, că membrii Comisiei nu ştiu care sunt acele patru persoane fizice care au luat credite de peste un million de euro şi persoana care a luat credit de peste 700.000 de euro de la CEC Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...