Comisia de muncă a Senatului a stabilit valoarea minimă a punctului de pensie şi a majorat pensiile agricultorilor la 500 lei

Comisia pentru muncă din Senat a întocmit marţi un raport favorabil propunerii legislative care stabileşte că valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017.
Economica.net - mar, 20 sept. 2016, 13:13
Comisia de muncă a Senatului a stabilit valoarea minimă a punctului de pensie şi a majorat pensiile agricultorilor la 500 lei

‘Valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017’, se arată în propunerea legislativă care modifică articolul 102 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Citeşte şi: Cotizaţiile pentru pensii pot fi plătite retroactiv pentru o perioadă de maximum cinci ani

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari PSD şi ALDE, susţin că Legea nr. 263/2010 ‘nu mai prevede la articolul 102 procentul obligatoriu din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat care ar trebui aplicat pentru calcularea valorii unui punct de pensie’.

‘De ani buni, pensionarii României reclamă acest abuz al statului care, pur şi simplu, a ‘naţionalizat’, (…) o parte a pensiei cuvenite fiecărui cetăţean care a muncit cinstit zeci de ani şi a cotizat pentru a avea un trai decent la vârsta senectuţii’, se mai arată în expunerea de motive a propunerii de lege.

Propunerea are un caracter organic, iar Senatul o dezbate ca primă Cameră sesizată.

Tot un raport favorabil a primit marţi din partea Comisiei pentru muncă a Senatului şi propunerea legislativă care modifică articolul 17 din Legea nr. 263/2010, prin introducerea unui nou alineat (4), care stipulează că ‘pensiile foştilor membri cooperatori din agricultură se majorează la 500 lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale’.

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari care au aparţinut grupului UNPR, afirmă că, potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice, din totalul de 468.138 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei, iar valoarea medie a indemnizaţiei este de 361 lei pe lună.

‘Pentru că nivelul pensiilor din agricultură este foarte scăzut, multor beneficiari trebuie să li se completeze veniturile până la nivelul a 500 de lei, ca o măsură de protecţie socială, având ca sursă bugetul de stat’, arată iniţiatorii, potrivit expunerii de motive.

Iniţiatorii precizează, totodată, că orice persoană care a lucrat în agricultură, în cadrul fostelor cooperative agricole de producţie, beneficiază de o pensie pe baza timpului util.

‘Timpul util se calculează în ani şi se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă la cel mai mic număr de norme planificate a se realiza anual, în perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperativelor’, se mai precizează în documentul citat.

Şi această propunere de lege are un caracter organic şi urmează să primească un vot din partea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie......
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare ...