Bucureşti: PIB va creşte cu 4,9%, în 2017 şi cu 5,3%, în 2018. Salariul mediu va urca la 3.207 lei – estimare în creştere a CNP

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a Produsului Intern Brut al Capitalei cu 4,9% în 2017, la 24.580 euro/locuitor, conform Prognozei în profil teritorial, varianta de iarnă.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 08:50
Bucureşti: PIB va creşte cu 4,9%, în 2017 şi cu 5,3%, în 2018. Salariul mediu va urca la 3.207 lei - estimare în creştere a CNP

În varianta de toamnă a prognozei, CNP estima o creştere a PIB de 4,3% şi un PIB /locuitor de 24.102 euro.

Citeşte şi Bucureşti, insula de bunăstare a UE “de viteza a doua”, are culoarea Europei bogate. Oficial, a trecut peste Berlin

Şi estimarea privind creşterea câştigului salarial mediu lunar a fost revizuită în sus, la 9,2%, acesta urmând să ajungă la 3.207 lei/salariat, faţă de 6,7%, respectiv 3.185 lei/salariat în Prognoza de toamnă.

Numărul mediu de salariaţi va creşte cu 3,6% (2,1% estimarea anterioară), iar rata şomajului se va situa la 1,7% (1,8% anterior).

Pentru 2018, CNP preconizează o majorare a PIB în Bucureşti cu 5,3% (faţă de 4,3% în prognoza de toamnă), un PIB/locuitor de 26.601 euro, o creştere a numărului de salariaţi cu 3,5% şi o rată a şomajului de 1,7%. Câştigul salarial mediu net lunar se va majora cu 9,1%, la 3.499 lei.

La nivel naţional, Comisia de Prognoză estimează pentru 2017 o creştere economică de 5,2%, cel mai mare avans al PIB urmând să fie consemnat în regiunea Sud-Vest Oltenia, cu 5,6%, urmată de Nord-Est, cu 5,5%, iar cel mai redus în Bucureşti-Ilfov – 4,9%.

 

Potrivit datelor privind PIB-urile regionale per capita, publicate de Eurostat, Bucureşti ar fi singura insulă din Europa Centrală şi de Est care se compară cu zonele cele mai bune ale Europei bogate. Oficial, regiunea Bucureşti Ilfov, a trecut peste regiunea Berlinului la pib pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare.

Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, PIB/locuitor a fost, în 2015, de 39.400, adică 36% peste media europeană.

La acest capitol, Bucureşti-Ilfov stă mai bine decât multe zone din Europa Occidentală. Este, de exemplu, peste regiunea Berlinului, (PIB de 35.600 de euro pe cap, nominal, dar de 34.400, calculat la paritatea puterii de cumpărare), adică doar 19% peste media Uniunii Europene.

Bucureşti-Ilfov este cu mult şi peste Atica, regiunea care înglobează capitala Greciei, Atena, şi periferiile sale, acolo unde PIB/locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este de doar 26.800, adică mai puţin decât media UE, doar 93% din această valoare.

La fel, capitala României este peste regiunea capitalei Italiei, Roma. Lazio, regiunea care cuprinde capitala Italiei avea, în 2015, un PIB/locuitor de 31.800, adică doar 10% peste media UE.

Comunidad de Madrid, regiunea europeană în care este situată capitala Spaniei a raportat, pentru 2015, un PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 35.400, adică 23% peste media UE, deci mai mic decât cel al regiunii Bucureşti-Ilfov.

Insula de bunăstare

Prin comparaţie, toate celelalte regiuni din România şi din toată zona noastră, din Polonia şi până în Grecia, au acest indicator la sub 75% din media UE, cu mici excepţii care doar se apropie de media europeană, în zona Budapestei şi în cea a Varşoviei.

Bucureşti apare astfel ca o insulă de bunăstare pe harta interactivă Eurostat (actualizată cu datele din 2014).

Moldova, la coada UE

Regiunea Nord-Est a României se situa în 2015 pe antepenultimul loc în topul celor 276 de regiuni din Uniunea Europeană din punct de vedere al PIB pe cap de locuitor, 34% din media din UE, înregistrând un scor mai bun doar faţă de trei regiuni din Bulgaria şi una din Franţa (dar nu din Franţa continentală), după cum arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor date, 19 regiuni din UE au un PIB per capita mai mic decât media din UE, cinci din Bulgaria, câte patru din Ungaria şi Polonia, trei din România (Regiunea Nord-Est, 34%, Sud-Vest Oltenia, 40%, Sud-Muntenia, 47%), două din Grecia şi o regiune din Franţa.

Clasamentul a fost făcut pe baza Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, nu în termen de PIB nominal. Comparaţiile făcute pe această bază sunt ajustate în aşa fel încât să ia în calcul şi diferenţele de preţuri dintre zonele în care se compară (incluzând aici şi ratele de schimb), iar comparaţia să se facă pe aceeaşi bază.

Pe baza aceleaişi metodologii, există 20 de regiuni în UE cu un PIB per capita mai mare de 50% din media din UE: cinci în Germania, patru în Marea Britanie, două în Olanda şi Austria, şi câte una din Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Slovacia, Suedia şi Luxemburg.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români de spații logistice
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români ...
Fortress REIT, acționarul majoritar al celui mai mare proprietar de spații comerciale din România, NEPI Rockcastle, și-a ...
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...