Plafonarea tarifelor RCA, pe masa UE. Comisia Europeană a acceptat petiţia asigurătorilor din România

Petiţia Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurarea din România (UNSAR) a fost acceptată de Comisia Europeană, care a considerat întemeiată reclamaţia Uniunii privind imixtiunea statului în plafonarea preţurilor asigurărilor auto obligatorii, spun surse din piaţa asigurărilor. UNSAR a sesizat Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE și ale Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancționată pentru încălcarea legislației comunitare.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 22:03
Plafonarea tarifelor RCA, pe masa UE. Comisia Europeană a acceptat petiţia asigurătorilor din România

Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru polița de asigurare obligatorie auto, UNSAR a sesizat CE că plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituția România, cel al unei piețe libere, concurențiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acționa împotriva acestei prevederi.

De asemenea, UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE și ale Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancționată pentru încălcarea legislației comunitare.

„Conform normelor europene menționate, atât plafonarea unor tarife în absența unui sistem general de control al prețurilor, cât și posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecție pentru o anumită industrie sunt interzise. Având în vedere faptul că România nu are un sistem general de control al prețurilor, este imposibil din punct de vedere legal să aibă un cadru care să se refere strict la piața de asigurări. Mai mult, modul în care au fost emise aceste reglementări conduce la ideea că această măsură a fost luată doar pentru a răspunde la presiunile transportatorilor, invocându-se o situație de criză în piață. Această criză nu a putut fi fundamentată economic, printr-o analiză financiară solidă a pieței de transporturi din România. De fapt, criza invocată se regăsește la nivelul societăților de asigurare și reasigurare. În ultimele nouă luni, asigurătorii din România au primit infuzii de capital de la acționarii străini în valoare de 90 de milioane euro, afacerile pe această linie generând pierderi uriașe: 2,8 miliarde lei în nouă ani”, spune UNSAR. 

„În urma măsurilor aprobate de Guvern, pierderile societăților de asigurare vor crește și nu se vor limita doar la cele șase luni prevăzute pentru plafonare de Ordonanța de Urgență 54/2016, ci își vor face simțite efectele pe o perioadă mult mai lungă, greu de estimat, dat fiind specificul asigurării RCA: segment de asigurări “cu coadă lungă” (long tail), ceea ce înseamnă, în principiu, că nu funcționează pe sistemul prime colectate versus daune plătite pentru aceeași perioadă de timp. De exemplu, o daună cu vătămari corporale poate genera obligații de plată pentru asigurator pe o perioadă îndelungată, de până la 20-30 de ani”, mai spun asigurătorii. 

„Efectele negative ale acestui pachet normativ vor fi resimțite, pe termen mediu și lung, și de asigurați, intervenția de plafonare a tarifării, fără a ține cont de realitățile pieței de asigurări, ducând la o nivelare a prețurilor polițelor RCA. Astfel, diferențele între prețurile polițelor RCA pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și prețurile pentru categoriile cu grad de risc ridicat vor fi mult mai mici ca înainte, iar cei dezavantajați vor fi clienții cu o conduită rutieră bună. Mai mult, după încheierea perioadei de șase luni în care tariful este plafonat, cel mai probabil vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situație care va crea din nou percepția unor dezechilibre în piață”, mai spun asigurătorii din România.

Cea mai mică poliţă RCA pentru un autoturism va fi de 541 de lei pe an, iar cel mai mare de 3.087 de lei, potrivit grilei tarifelor maximale. Tinerii cu maşini puternice vor plăti cele mai scumpe poliţe RCA, iar persoanele de 60 de ani, care conduc maşini cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri, cele mai mici poliţe. Astfel, un şofer cu vârsta de până la 25 de ani va plăti 3.087 de lei pentru o asigurare pe un an. Este cel mai mare nivel al unei prime de asigurare. 

De fapt, tinerii vor plăti cel mai mult, comparativ cu celelalte categorii de vârstă, indiferent de capacitatea cilindrică a maşinii. Pentru şoferii cu vârste de sub 25 de ani care conduc o maşină cu motor cu o capacitate între 2 şi 2,5 litri, prima este de 2.129 de lei, cei de aceeaşi vârstă care au maşini cu motoare între 1,8 şi 2 litri vor plăti 1.516 lei, ajungându-se ca la cele mai populare maşini, nivelurile maxime ale primei RCA să fie de 1.166 de lei pentriu maşini cu cilindree de 1,4-1,6 litri, şi de 985 de lei, pentru tinerii sub 25 de ani care au maşini cu cilindree cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri.

La polul opus se situează persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Cea mai ieftină asigurare RCA costă 541 de lei, dacă este vorba despre o maşină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri. De fapt, pentru fiecare grupă de cilindree, RCA plătit de persoanele de peste 60 de ani este la jumătate faţă de nivelul plătit de un tânăr cu varsta de până la 25 de ani. Criteriul geografic, adică oraşul din care este şoferul, nu mai contează în calculul primei RCA.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...