Comisia Europeană a amânat până în aprilie stabilirea regulilor pentru o finanțare sustenabilă, din cauza opoziției ridicate de statele din est

Executivul Uniunii Europene a decis să amâne, până la finele lunii aprilie, planurile care vizau finalizarea regulilor privind finanţarea sustenabilă, au declarat pentru Reuters o serie de oficiali europeni, ca urmare a opoziţiei exprimate de unele state membre, în principal din Europa de Est, cu privire la gazele naturale şi biocombustibili, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 05 feb. 2021, 16:40
Comisia Europeană a amânat până în aprilie stabilirea regulilor pentru o finanțare sustenabilă, din cauza opoziției ridicate de statele din est

Iniţial, Comisia Europeană speră să publice în luna ianuarie 2020 o variantă finală a listei de activităţi economice „verzi”, un sistem de clasificare pentru activităţilor economice cu caracter durabil în care sunt încurajate investiţiile. Însă un draft al acestei legislaţii, publicat în luna noiembrie a anului trecut de executivul comunitar, a provocat critici din partea ţărilor care vor ca centralele electrice care funcţionează pe gaze naturale să fie etichetate drept sustenabile.

În plus, mai multe mii de cetăţeni europeni au cerut Uniunii Europene să nu renunţe la ideea de a alinia regulile privind finanţarea sustenabilă cu obiectivele sale de mediu, ceea ce a determinat Comisia Europeană să amâne o decizie finală până când va cere sfatul experţilor.

Potrivit unui oficial european citat de Reuters, varianta finală a regulilor privind finanţarea sustenabilă va fi publicată abia în a doua jumătate a lunii aprilie.

Elaborarea aşa-numitei taxonomii – un sistem de clasificare pentru activităţile economice durabile – a declanşat o activitate frenetică de lobby din partea unor industrii care doresc ca activităţile lor economice să fie atractive pentru investiţiile în valoare de miliarde de euro care caută o etichetă „verde”.

Pe fondul opoziţiei exprimate de unele companii şi guverne, sursele consultate de Reuters susţin că printre opţiunile aflate la dispoziţia UE se numără: diluarea criteriilor pe care activităţile economice trebuie să le îndeplinească pentru a primi eticheta „verde”, crearea unor noi etichete „semi-sustenabile” pentru acele activităţi economice care nu sunt complet compatibile cu obiectivele UE în domeniul climei precum şi menţinerea cu fermitate a criteriilor actuale.

Potrivit unui document datat 18 decembrie, şi consultat de Reuters, un grup de 10 state membre – printre care se numără şi România – au cerut Comisiei Europene să confere actualelor centrale pe gaze naturale eticheta verde, prin oferirea unui prag „fezabil” pe care să îl poată îndeplini.

Varianta preliminară a regulilor elaborată de CE include criterii pe care centralele electrice vor trebui să le îndeplinească pentru a fi etichetate drept activităţi „verzi”, respectiv un prag maximal al emisiilor pe care centralele actuale pe gaze nu îl pot respecta.

Alţi critici au profitat de procedura de consultare organizată de UE în luna decembrie pentru a încerca să obţină o modificare a regulilor pentru energia produsă din surse organice, cum este lemnul. Varianta preliminară a regulilor califică biocombustibili drept o activitate „de tranziţie” şi nu una „complet verde”.

Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 de miliarde de euro merg spre proiecte verzi. Banii ar putea fi alocaţi începând din 2021, ceea ce înseamnă că orice întârzieri în aplicarea regulilor ar putea dejuca acest plan.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...