Comisia Europeană a emis prima serie de obligațiuni SURE din 2021, acțiune destinată să apare locurile de muncă din statele UE

Comisia Europeană a emis obligaţiuni cu impact social în valoare de 14 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE al UE pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă şi la menţinerea nivelului de ocupare al forţei de muncă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 17:26
Comisia Europeană a emis prima serie de obligațiuni SURE din 2021, acțiune destinată să apare locurile de muncă din statele UE

Emisiunea a constat în două obligaţiuni, suma de zece miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în iunie 2028, iar suma de patru miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în noiembrie 2050. A existat o cerere ridicată în rândul investitorilor, ceea ce a permis din nou Comisiei să obţină condiţii foarte bune de stabilire a preţurilor. Acestea sunt transferate direct statelor membre ale UE.

Obligaţiunea pe şapte ani a fost evaluată la un randament negativ de -0,497%, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare 105 euro pe care îi primesc, statele membre rambursează 100 de euro la scadenţa obligaţiunii. Prin urmare, acest avantaj de rată negativă a dobânzii este transferat direct statelor membre care primesc împrumuturile în regim back-to-back. Preţul obligaţiunii pe 30 de ani a fost stabilit la un nivel uşor pozitiv, respectiv 0,134%, ceea ce reprezintă un rezultat excelent pentru această scadenţă.

Aceasta este a patra emisiune de obligaţiuni realizată în cadrul programului SURE al UE. Până în prezent şi datorită primelor trei emisiuni în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, 15 state membre ale UE au primit aproape 40 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi „back-to-back” în cadrul Instrumentului SURE.

Pe parcursul anului 2021, Comisia va încerca să mobilizeze încă 35 de miliarde de euro prin emiterea de obligaţiuni în cadrul Instrumentului SURE al UE.

Mai târziu în cursul acestui an, Comisia urmează să lanseze şi operaţiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro (la preţurile din 2018), pentru a contribui la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente.

„Emisiunea actuală de obligaţiuni SURE reprezintă continuarea unei poveşti remarcabile de succes. Această emisiune a demonstrat din nou interesul major al pieţei pentru obligaţiunile UE. Pentru UE, ca emitent, este o veste excelentă. Avem încredere că vom finaliza cu succes emisiunea SURE şi vom lansa programul NextGenerationEU de împrumut şi creditare”, a declarat comisarul Johannes Hahn (foto), responsabil cu bugetul şi resursele umane.

Consiliul a aprobat în cadrul SURE un sprijin financiar total în valoare de 90,3 miliarde de euro pentru 18 state membre. În 2020, Comisia a plătit în total 39,5 miliarde de euro către 15 state membre ale UE: Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croaţia, Lituania, Cipru, Slovenia, Malta, Letonia, Belgia, România, Ungaria, Portugalia şi Slovacia, în urma a trei emisiuni în cadrul Instrumentului SURE al UE.

Sumele din 2020 au fost majorate pe parcursul a trei operaţiuni desfăşurate la 20 octombrie 2020, 10 noiembrie 2020 şi 24 noiembrie 2020. Toate obligaţiunile emise în cadrul SURE au fost cu mult suprasubscrise – de 11,5 până la de 13 ori, ceea ce a condus la condiţii de preţ foarte favorabile.

Obligaţiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligaţiuni cu impact social”. Astfel, investitorii au încredere că fondurile colectate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă în şase paşi simpli de la ING Bank. Alternative la creditul ipotecar
Noua Casă în şase paşi simpli de la ING Bank. Alternative la creditul ipotecar
Românii care doresc să achiziționeze o locuință prin programul Noua Casă au posibilitatea de a aplica pentru credit la ING Bank România din martie 2021. De la startul programului, ING a primit......
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – Criza Coronavirus – marţi, 13.04.2021, ora 13
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – ...
Criza Coronavirus - 13 aprilie 2021, ora 13 - Rata de infectare a scăzut în Bucureşti şi Ilfov. Numărul deceselor înregistrate ...
Băncile au primit 21.825 de solicitări  de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile au primit 21.825 de solicitări de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi ...
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Euro NCAP a dat astăzi publicității detalii despre siguranța unor vehicule apărute recent pe piață. Printre acestea ...