Comisia Europeană a început analiza bugetelor ţărilor din zona euro, pentru 2014

Comisia Europeană a primit proiectele de buget pentru 2014 ale tuturor statelor din zona euro şi le va analiza în baza unei noi proceduri care îi va permite să ceară modificări, dacă acestea nu respectă recomandările instituţiei privind disciplina fiscală, transmite AFP.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 19:06
Comisia Europeană a început analiza bugetelor ţărilor din zona euro, pentru 2014

„Toate statele membre ale zonei euro au trimis proiectele de buget, aşa cum era prevăzut”, a declarat miercuri Simon O’ Connor, purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Ţările din zona euro, cu excepţia celor care beneficiază de programe de ajutor, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia şi Cipru, trebuiau să trimită proiectele de buget la Comisia Europeană până pe 15 octombrie.

Executivul UE trebuie, teoretic, până la 30 noiembrie, să analizeze proiectele şi să dea un aviz. CE trebuie să se pronunţe însă până pe 15 noiembrie.

Dacă CE va constata deficienţe grave, referitoare la deficit şi reforme, ar putea cere Parlamentului din ţara respectivă să prezinte un buget revizuit.

Mai multe ţări, între care Italia, au predat proiectele marţi. Autorităţile de la Roma vor să reducă impozitarea muncii, pentru a susţine redresarea economică, şi estimează pentru 2014 un deficit bugetar de 2,5% din PIB.

Analiza Comisiei Europene este aşteptată cu interes, dar ar putea crea tensiuni în unele ţări, în special în Franţa. Comisia a cerut Franţei, în schimbul prelungirii cu doi ani a termenului de reducere a deficitului sub nivelul de 3% din PIB, să aplice reforme, iar deficitul să fie de 3,9% în 2013, 3,6% în 2014 şi 2,8% în 2015.

Deficitul bugetar al Franţei este pe cale să atingă însă în acest an 4,1% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...