1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei din cauza subminării independenţei justiţiei

Comisia Europeană a lansat, sâmbătă, procedura de sancţionare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenţei justiţiei, acordând un termen de 30 de zile Guvernului conservator de la Varşovia pentru a oferi clarificări, anunţă instituţia.

29 iul, 2017 | Mediafax

Decizia de lansare a procedurii de sancţionare a fost luată de Comisia Europeană miercuri, dar a fost activată sâmbătă, după ce legea de reformare a sistemului judiciar a fost publicată în Jurnalul oficial polonez.

Guvernul de la Varşovia, format de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), al lui Jaroslaw Kaczynski, are le dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde preocupărilor Comisiei Europene privind subminarea independenţei justiţiei.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat luni să promulge două proiecte de lege adoptate de Parlament care ar fi afectat independenţa sistemului judiciar. Dar opoziţia preşedintelui nu viza şi noua lege de reorganizare a jurisdicţiilor instanţelor, publicată vineri în Jurnalul oficial, explică ziarul Le Figaro.

Potrivit Bruxellesului, reformarea instanţelor judiciare conţine măsuri discriminatorii de genul vârstelor diferite de pensionare în funcţie de gen. În plus, ministrul polonez al Justiţiei a primit prerogativa de a prelungi mandatele judecătorilor care au depăşit vârsta de pensionare.

Comisia Europeană a avertizat că ar putea retrage drepturile de vot ale Poloniei în instituţiile Uniunii Europene. Varşovia a denunţat un "şantaj".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO