Comisia Europeană a prezentat miercuri Pactul ecologic european

Comisia Europeană a prezentat miercuri Pactul ecologic european, o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocărilor legate de climă şi de mediu în oportunităţi în toate domeniile de politică şi prin garantarea unei tranziţii care să fie echitabilă pentru toţi şi favorabilă incluziunii tuturor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Economica.net - mie, 11 dec. 2019, 14:40
Comisia Europeană a prezentat miercuri Pactul ecologic european

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

Pactul ecologic european stabileşte măsuri ce vor transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, vor dinamiza economia, vor îmbunătăţi sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor, vor ocroti natura şi vor garanta că nimeni nu este lăsat în urmă.

„Pactul ecologic european este noua noastră strategie de creştere, o creştere care oferă mai mult decât consumă. Acest pact arată cum să ne transformăm modul de viaţă şi de muncă, de producţie şi de consum, astfel încât să trăim mai sănătos şi să dezvoltăm capacităţile de inovare ale întreprinderilor noastre. Putem să participăm cu toţii la tranziţie şi putem să beneficiem cu toţii de oportunităţi”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pactul ecologic european oferă o foaie de parcurs care conţine acţiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată şi să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversităţii şi să reducă poluarea. Acest pact prezintă investiţiile necesare şi instrumentele de finanţare disponibile şi explică modul în care se va asigura o tranziţie justă şi favorabilă incluziunii.

„Pactul ecologic european este o ocazie de a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor, prin transformarea modelului nostru economic. Planul nostru stabileşte ce avem de făcut pentru a reduce emisiile, a restabili sănătatea mediului, a proteja fauna şi flora sălbatică, a crea noi oportunităţi economice şi a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor”, a declarat vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Pentru a consacra în legislaţie ambiţia politică de a deveni, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, în termen de 100 de zile, primul „act legislativ european privind clima”. Pentru a atinge obiectivele în materie de climă şi mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acţiune privind strategia industrială şi economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentaţie durabilă şi propuneri pentru o Europă lipsită de poluare.

Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european va necesita investiţii semnificative. Se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Aceste investiţii vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat. Comisia va prezenta, la începutul anului 2020, Planul de investiţii pentru o Europă durabilă, menit să răspundă nevoilor de investiţii. Cel puţin 25% din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acţiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiţii, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanţarea tranziţiei către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanţare verde.

Comisia invită Parlamentul European şi Consiliul European să aprobe viziunea sa ambiţioasă în ceea ce priveşte viitorul economiei europene şi al mediului şi să contribuie la realizarea acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă i-a mulțumit călduros lui Băluță pentru că a început demolarea chioșcurilor din stațiile de metrou din Sectorul 4
Drulă i-a mulțumit călduros lui Băluță pentru că a început demolarea chioșcurilor din stațiile de metrou din Sectorul 4
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că acțiunea de desființare a spațiilor comerciale amplasate ilegal în incinta stațiilor de metrou continuă, vineri seară 63 de astfel de......
Cîţu, reacție la decizia Standard & Poor’s: Guvernul a câştigat încrederea instituţiilor internaţionale
Cîţu, reacție la decizia Standard & Poor’s: Guvernul a câştigat încrederea instituţiilor internaţionale
Prim-ministrul Florin Cîţu a salutat sâmbătă faptul că agenţia de rating Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva ...
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare ...
Un ziar din Venezuela, condamnat să plătească o despăgubire de 13,4 milioane de dolari unui subordonat de-al lui Maduro
Un ziar din Venezuela, condamnat să plătească o despăgubire de 13,4 milioane de dolari unui subordonat de-al lui Maduro
Ziarul venezuelean El Nacional, care are o politica editoriala critica fata de puterea de la Caracas, a fost găsit vinovat ...