Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural

Comisia Europeană (CE) a lansat, luni, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile la nivelul Uniunii Europene (UE) pentru sectoarele culturale şi creative, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 29 nov. 2021, 19:53
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural

CulturEU, un ghişeu unic pentru finanţarea din partea UE, reuneşte 75 de oportunităţi de finanţare din 21 de programe UE diferite, de la Europa Creativă şi Orizont Europa la fondurile structurale şi InvestEU. În doar câteva clickuri, instrumentul interactiv online poate direcţiona orice entitate culturală europeană către cel mai adecvat sprijin financiar din partea UE pe care îl are la dispoziţie.

„Sectoarele culturale şi creative au puterea unică de a îmbunătăţi viaţa, de a crea legături între comunităţi, de a genera locuri de muncă şi creştere economică, precum şi de a inspira alte sectoare de activitate. Era deja timpul să îi sprijinim pe actorii culturali în căutarea de fonduri europene şi să reunim într-un singur ghid toate oportunităţile de finanţare pe care le oferă UE. Această cartografiere fără precedent permite tuturor actorilor culturali să găsească cea mai bună finanţare europeană pentru ei dintre cele 75 de oportunităţi existente, în doar trei clickuri. Am convingerea că acest ghid va contribui şi mai mult la creşterea accesibilităţii fondurilor noastre pentru toate organizaţiile culturale şi le va ajuta în drumul lor către o redresare durabilă”, a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Ghidul a fost elaborat pentru a ajuta partenerii care lucrează în sectoarele culturale şi creative, indiferent de tipul şi dimensiunea lor, să navigheze în peisajul finanţării UE, să înţeleagă ce oportunităţi le stau la dispoziţie şi, în cele din urmă, să acceseze mai uşor finanţarea europeană. Părţile interesate pot filtra în mod automat oportunităţile de finanţare relevante în funcţie de nevoile lor, de sectorul lor şi de tipul de organizaţie pe care o reprezintă. Ghidul este completat de exemple şi bune practici care pot servi drept sursă de inspiraţie.

CulturEU va fi actualizat periodic cu cele mai recente informaţii privind noile cereri de propuneri şi va fi disponibil în toate limbile UE la începutul anului 2022.

Sectoarele culturale şi creative au fost grav afectate de restricţiile ample instituite în timpul pandemiei de COVID-19. Comisia a luat o serie de măsuri pentru a aborda consecinţele pandemiei asupra sectoarelor culturale şi creative, completând şi sprijinind acţiunile statelor membre: sprijin financiar, cooperare la nivelul UE respectând totodată competenţele naţionale, investiţii.

Acţiunile întreprinse până în prezent la nivelul UE pentru a sprijini sectoarele culturale şi creative includ: creşterea sprijinului financiar pentru sectoarele culturale şi creative cu aproape 2,5 miliarde euro din Programul Europa creativă şi aproape două miliarde de euro din Programul Orizont Europa, sume dedicate proiectelor culturale, creative şi favorabile incluziunii în perioada 2021 – 2027; alocarea de fonduri din Mecanismul de redresare şi rezilienţă; aprobarea ajutorului naţional în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat pentru o sumă totală de peste 420 de milioane euro; publicarea de orientări ale UE privind redeschiderea şi redresarea în condiţii de siguranţă a sectorului; lansarea platformei dedicate Creatives Unite pentru ca artiştii, artiştii interpreţi sau executanţi şi alţi profesionişti din domeniul cultural şi creativ să facă schimb de informaţii, iniţiative şi idei.

În acest moment, platforma are peste 43.000 de utilizatori.

Comisia Europeană va continua să coordoneze şi să faciliteze schimburile la nivelul UE pentru a examina provocările cu care se confruntă sectoarele culturale şi creative în momentul de faţă şi oportunităţile de care dispun acestea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...