Comisia Europeană alocă 2,5 milioane euro pentru 2 proiecte de sprijinire a cooperării şi inovării în regiunile şi oraşele României

Comisia Europeană a anunţat joi lansarea a două proiecte, în valoare de 2,5 milioane de euro, pentru a furniza expertiză regiunilor şi oraşelor din România, în cooperare cu Guvernul român şi cu Banca Mondială, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Economica.net - joi, 08 aug. 2019, 13:17
Comisia Europeană alocă 2,5 milioane euro pentru 2 proiecte de sprijinire a cooperării şi inovării în regiunile şi oraşele României

Primul proiect este finanţat cu 500.000 de euro din Fondul european de dezvoltare regională. Până la sfârşitul acestui an, experţii vor publica un raport cu recomandări specifice care ar trebui să ajute România în ceea ce priveşte planificarea mai multor miliarde de euro alocate pentru investiţii urbane şi inovare regională în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

În cadrul primului proiect, experţii Comisiei şi ai Băncii Mondiale vor ajuta reşedinţele de judeţ din România să dezvolte legături mai strânse cu periferiile lor şi să utilizeze finanţarea UE pentru proiecte care să aducă beneficii întregii zone urbane, nu numai centrului economic principal. De exemplu, experţii vor studia modul de extindere a reţelelor de transport urban sau felul în care s-ar putea îmbunătăţi cooperarea în domeniul serviciilor publice pentru a le face mai accesibile.

În cadrul celui de-al doilea proiect, un grup de experţi va ajuta cele opt regiuni ale României să-şi îmbunătăţească capacitatea de inovare şi să consolideze cooperarea dintre centrele de cercetare şi întreprinderi în scopul dezvoltării de produse inovatoare pentru piaţă. Acest proiect este lansat în cadrul iniţiativei „Catching up Regions” (iniţiativa privind convergenţa regiunilor), care ajută regiunile cu venituri şi creştere reduse să ajungă din urmă restul Uniunii Europene.

„România va beneficia, în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, de resurse considerabile pentru a investi în dezvoltarea urbană durabilă. Colaborarea experţilor Comisiei şi ai Băncii Mondiale cu autorităţile române va contribui la pregătirea terenului în vederea realizării cu succes a acestor investiţii. În paralel, oferim sprijin adaptat regiunilor din România, astfel încât acestea să-şi poată capitaliza activele, sa coopereze între ele şi să devină mai inovatoare”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea şi pentru politica regională.

Proiectul se va concentra asupra sprijinirii oraşelor în ceea ce priveşte dezvoltarea de proiecte comune în următoarele sectoare: transportul public, mediul înconjurător şi economia circulară, digitalizarea, spiritul antreprenorial şi educaţia. Scopul este să ofere servicii mai bune cetăţenilor, să utilizeze într-un mod mai eficient finanţarea publică şi să se asigure că efectele de propagare pozitive se resimt, de asemenea, în împrejurimi şi în oraşele mai mici.

Concret, experţii Comisiei şi ai Băncii Mondiale vor ajuta oraşele din România să identifice sectoarele cu un mare potenţial de cooperare intermunicipală, să elaboreze proiecte comune, să utilizeze în mod optim finanţarea UE şi să stabilească condiţiile administrative adecvate pentru o cooperare durabilă între parteneri.

Regiunile româneşti vor beneficia de expertiza adaptată din partea Comisiei şi a Băncii Mondiale pentru a comercializa mai bine proiectele de cercetare, pentru a consolida capacităţile în materie de transfer de tehnologie, pentru a crea locuri de muncă în domeniul cercetării şi al inovării şi pentru a promova inovarea în întreprinderile mici şi mijlocii locale.

Experţii vor ajuta regiunile să sprijine echipele de cercetare selectate, cu un potenţial ridicat, din regiunile nord-estice şi nord-vestice, pentru ca acestea să-şi poată aduce ideile inovatoare pe piaţă, vor facilita transferul şi diseminarea cunoştinţelor şi a noilor tehnologii între organizaţiile de cercetare şi întreprinderi.

De asemenea, vor ajuta regiunile să promoveze cooperarea dintre sectorul public şi cel privat, ajutând organizaţiile publice de cercetare din regiunile nord-estice şi nord-vestice să multiplice şi să îmbunătăţească serviciile de cercetare şi inovare furnizate întreprinderilor. În plus, vor ajuta regiunile să sprijine antreprenorii din toate regiunile României pentru ca aceştia să poată testa şi îmbunătăţi viabilitatea comercială a prototipurilor lor, în vederea creării unei rezerve solide de proiecte pregătite să primească finanţare europeană şi naţională în viitor.

Cel de-al doilea proiect va fi realizat până la sfârşitul anului 2020 şi beneficiază de un buget de două milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională. În cadrul Programului Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020 mai sunt încă disponibile fonduri de 110 milioane euro pentru sprijinirea activităţilor de cercetare legate de specializarea inteligentă şi de transferul de tehnologie.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...