Comisia Europeană aprobă achiziţionarea Essar Steel de către ArcelorMittal şi NSSMC

Comisia Europeană a aprobat luni achiziţia Essar Steel India de către ArcelorMittal, Nippon Steel Sumitomo Metal Corporation (NSSMC) din Japonia, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Economica.net - lun, 19 nov. 2018, 17:38
Comisia Europeană aprobă achiziţionarea Essar Steel de către ArcelorMittal şi NSSMC

Toate cele trei companii sunt active în domeniul fabricării şi furnizării de produse din oţel.

Comisia Europeană a stabilit că propusa tranzacţie nu ridică temeri privind concurenţa deoarece activităţile Essar şi NSSMC sunt limitate la produse care se suprapun în Spaţiul Economic European Economic.

Luna trecută, creditorii Essar au aprobat oferta comună a ArcelorMittal şi Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp ca ofertă finală pentru Essar, cel mai mare producător indian de oţel, presat să-şi reducă datoriile.

Aprobarea va ajuta cele două companii să preia controlul combinatului siderurgic al Essar, care produce anual zece milioane de tone de oţel. Este prima participare a doi giganţi pe piaţa în creştere rapidă a oţelului din India, fără un partener local.

ArcelorMittal şi Nippon Steel au anunţat că intenţionează să dubleze capacitatea la Essar în următorii ani.

În prezent, oţelăria Essar Steel din statul Gujarat produce anual 6,5 milioane de tone, din cauza lipsei materiilor prime şi a gazelor naturale insuficiente pentru furnale.

ArcelorMittal şi Nippon Steel concurau cu grupul financiar rus VTB, JSW Steel şi Vedanta Resources pentru Essar Steel.

În octombrie, ArcelorMittal a anunţat că firma va plăti în total 420 miliarde de rupii (5,73 miliarde de dolari) din datoriile Essar şi încă 80 miliarde de rupii vor fi alocaţi operaţiunilor zilnice şi majorării profitabilităţii.

„ArcelorMittal va deţine o participaţie majoritară, în timp ce Nippon Steel va avea o participaţie aproape egală”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei nipone.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent că Essar este evaluat la cel puţin şase miliarde de dolari.

Noua lege din India privind falimentul a declanşat o competiţie pentru activele din domeniul oţelului evaluate la peste 26 de miliarde de dolari, sporind interesul companiilor locale şi străine.

Essar Steel este afectată de cererea slabă şi de reducerea furnizării de gaze, care a afectat producţia. Compania era deţinută de fraţii miliardari Shashi şi Ruia din India, înainte de a fi plasată sub rezoluţia de insolvenţă, în august.

Cumpărătorii Essar sunt stimulaţi şi de planul premierului Narendra Modi de a cheltui masiv pentru modernizarea infrastructurii din India. Grupul mamă Essar are activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, electricităţii, oţelului şi porturilor şi este presat de creditori să-şi reducă datoriile.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...