Comisia Europeană atrage atenţia Italiei asupra derapajelor bugetare

Comisia Europeană a lansat marţi un avertisment noului Guvern italian asupra derapajelor bugetare, reamintind că Italia se numără printre cele mai îndatorate state din zona euro, transmite AFP.
Economica.net - mar, 22 mai 2018, 09:30
Comisia Europeană atrage atenţia Italiei asupra derapajelor bugetare

Avocatul şi profesorul de drept Giuseppe Conte (54 de ani) este propunerea noii coaliţii populiste formate din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga (extrema-dreaptă) pentru funcţia de prim-ministru al Italiei. Liga şi M5S au făcut public vineri un ‘contract de guvernare’ care ar pune capăt austerităţii şi ‘dictatelor’ Bruxellesului.

‘În principiu, Comisia Europeană nu se amestecă în politica internă. Însă pentru noi este important ca noul Guvern italian să menţină o politică bugetară responsabilă’, a declarat vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu publicat marţi în cotidianul economic german Handelsblatt. ‘Italia are cea mai mare datorie publică din zona euro, după Grecia’, a reamintit Dombrovskis, în condiţiile în care costurile la care se împrumută Guvernul italian de pe pieţele financiare au crescut în ultimele zile.

‘Nu putem decât să recomandăm menţinerea direcţiei politicii economice şi financiare, promovarea creşterii prin reforme şi menţinerea sub control a deficitul bugetar’, a mai spus Valdis Dombrovskis.

În replică, Matteo Salvini, şeful Ligii (formaţiune de extrema-dreapta), a respins în repetate rânduri avertismentele venite de la partenerii europeni. În acest sens, Salvini a calificat drept ‘inacceptabile’ avertismentele lansate de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care s-a declarat îngrijorat pentru stabilitatea zonei euro. De asemenea, Salvini a reacţionat vehement la avertismentele venite de la Manfred Weber, un responsabil din partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel. ‘Să se ocupe de Germania şi noi ne vom ocupa de ceea ce este bine pentru italieni’, a apreciat Matteo Salvini într-un mesaj publicat pe Twitter.

Cu toate acestea, randamentul pentru obligaţiunile italiene pe 10 ani a atins marţi cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, deoarece incertitudinea politică afectează sentimentele investitorilor faţă de cea de a treia mare economie din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...