Comisia Europeană cere Olandei să respecte pragul de deficit de 3%

Comisia Europeană (CE) se aşteaptă ca Olanda, ţară "foarte vocală" la adresa altor state care încalcă regulile fiscale, să respecte pragul de deficit bugetar de 3%, în pofida înrăutăţirii prognozelor economice, care indică un deficit peste acest nivel.
Economica.net - joi, 01 mart. 2012, 17:29
Comisia Europeană cere Olandei să respecte pragul de deficit de 3%

„Olanda este o ţară foarte vocală când a fost vorba de aplicarea regulilor fiscale. Este natural să ne aşteptăm ca Olanda să aibă aceeaşi abordare în privinţa propriei politici”, a declarat purtătorul de cuvânt Amadeu Altafaj.

Declaraţia oficialului european survine după publicarea de date macroeconomice revizuite de către autorităţile olandeze.

Olanda se aşteaptă acum la o contracţie de 0,75% pentru anul în curs, faţă de 0,5% cât anticipa în decembrie. Dacă nu au loc modificări, deficitul bugetar pentru acest an ar putea urca la 4,5% şi să rămână peste limita de 3% anul următor, dar şi în 2014 (4,1%) şi 2015 (3,3%).

Noile date economice reprezintă un „duş rece” pentru premierul olandez, Mark Rutte, care s-a angajat să reducă deficitul bugetar al ţării sub pragul de 3% anul următor, scrie AFP.

De circa doi ani, Olanda critică dur derapajele de deficit ale altor state din zona euro, în special ale Greciei. Oficialii olandezi au ridicat chiar posbilitatea ieşirii Greciei din zona euro în acest context.

„Presupunem că Olanda va lua măsurile necesare pentru respectarea obiectivului de a reveni la maxim 3% săptămâna următoare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Reducerea deficitelor bugetare în zona euro este îngreunată de încetinirea puternică a economiilor din uniunea monetară. Comisia anticipează pentru acest an o recesiune uşoară în zona euro şi stagnare în UE.

Spania este într-o situaţie comparabilă, notează AFP. guvernul de la Madrid vrea mai multă flexibilitate de la partenerii europeni pentru a aduce deficitul în limitele acceptate. Spania a surprins luni cu anunţul unui deficit bugetar de 8,5% pentru anul trecut, peste ţinta de 6%, după 9,3% anul anterior. În acest an, Spania ar trebui să coboare deficitul la 4,4% din PIB.

Comisia şi alte state sunt reticente în a face concesii Spaniei, pentru a nu-şi pierde credibilitatea în privinţa supravegherii bugetare în contextul eforturilor de calmare a crizei datoriilor din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...