Comisia Europeană cere statelor membre UE 331 de milioane euro suplimentar pentru a răspunde crizei migraţiei

Ţările europene trebuie să furnizeze 330,7 milioane de euro în plus la bugetul euro pentru a asigura răspunsurile promise la criza refugiaţilor, a anunţat miercuri Comisia Europeană, potrivit DPA, transmite Agerpres.
Economica.net - mie, 30 sept. 2015, 19:24
Comisia Europeană cere statelor membre UE 331 de milioane euro suplimentar pentru a răspunde crizei migraţiei

Uniunea Europeană a promis un număr de acţiuni pentru gestionarea afluxului de migranţi fără precedent după Al Doilea Război Mondial. Miercuri, Comisia Europeană a propus amendamente la buget pentru a finanţa aceste măsuri. Contribuţiile naţionale la bugetul UE sunt însă frecvent motiv de dispută între Comisia Europeană şi statele membre, comentează DPA.

‘Vom continua să depunem eforturi să ajungem la soluţii comune, europene’, a apreciat preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat.

Conform propunerii, statele membre vor trebui să angajeze 330,7 milioane de euro în plus, pe care însă nu le vor plăti decât anul viitor.

Aceste fonduri vor fi utilizate, împreună cu 70,6 milioane de euro reprezentând bani realocaţi, pentru a oferi sprijin de urgenţă celor mai afectate state membre, pentru angajarea a 120 de oameni în cadrul Frontex, Europol şi Biroului european pentru sprijinirea azilului (EASO), precum şi pentru a furniza mai mult ajutor statelor din afara UE care găzduiesc refugiaţi sirieni.

În plus, Comisia Europeană intenţionează să direcţioneze alte 400 de milioane de euro în ajutor în acest an ţărilor non-UE în cauză şi organizaţiilor umanitare active în taberele de refugiaţi, respectiv Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi Programul Mondial Alimentar.

Guvernele UE şi Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul final înainte ca cea mai mare parte din suma de 801,3 milioane de euro să fie deblocată. Comisia a făcut apel în acest sens la cele două părţi să grăbească procesul decizional.

‘Europa se confruntă cu consecinţele uneia dintre cele mai mari crize din istoria recentă. Folosim bugetul UE într-un mod flexibil pentru a răspunde crizei’, a declarat vicepreşedinta CE pentru buget, Kristalina Gheorghieva.

Anul următor, Comisia intenţionează să disponibilizeze alte 900 de milioane de euro pentru a răspunde crizei migraţiei, un amendament la bugetul pe anul viitor al UE urmând a fi înaintat în octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...