Comisia Europeană consideră „contraproductivă” reintroducerea vizelor pentru cetăţenii americani

Comisia Europeană consideră că ar fi 'contraproductiv' să se reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene, cum solicită Parlamentul European, care a propus adoptarea unei astfel de măsuri de reciprocitate, întrucât SUA încă menţin regimul vizelor obligatorii pentru cetăţenii a cinci state europene, printre care şi România, relatează marţi agenţia EFE.
Economica.net - mar, 02 mai 2017, 16:50
Comisia Europeană consideră

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a menţionat legat de acest subiect la o conferinţă de presă că obiectivul Comisiei Europene este ‘deplina reciprocitate’ a regimului de vize atât în relaţiile cu SUA, cât şi cu Canada.

‘Dialogul cu partenerii noştri strategici este calea de urmat şi suntem pe drumul corect’, a indicat Avramopoulos.

Şi Comisia Europeană a emis un comunicat pe acest subiect, în care afirmă că ‘având în vedere importantele progrese obţinute în ultimul an şi buna evoluţie a activităţii în desfăşurare, suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Canada şi SUA ar fi contraproductivă în acest moment’ şi ‘nu ar ajuta obiectivul de a obţine călătorii fără viză pentru toţi cetăţenii europeni’.

Potrivit executivului comunitar, ‘abordarea diplomatică’ pe care o susţine a început ‘să dea rezultate palpabile’, întrucât Canada a ridicat de la 1 mai obligativitatea vizelor pentru unii cetăţeni bulgari şi români şi a promis liberalizarea completă a regimului de vize până la 1 decembrie.

În comunicatul Comisiei se mai menţionează că, pe de altă parte, ‘au fost relansate contactele cu noua Administraţie a SUA pentru obţinerea unei reciprocităţi depline’ care să elimine regimul obligativităţii vizelor menţinut în continuare de SUA pentru cetăţenii a cinci state membre ale UE, respectiv România, Bulgaria, Polonia, Croaţia şi Cipru. De asemenea, executivul comunitar colaborează cu aceste ţări şi cu administraţia de la Washington pentru susţinerea unei declaraţii comune la reuniunea miniştrilor de interne din statele UE şi SUA, care se va desfăşura în luna iunie.

Comisia Europeană mai notează că SUA şi-au reafirmat angajamentul de a elimina vizele pentru cetăţenii celor cinci ţări atunci când ele vor îndeplini criteriile stabilite în legislaţia americană.

Pe data de 2 martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care cere Comisiei Europene să reintroducă în termen de două luni obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene, ca măsură de reciprocitate pentru menţinerea obligativităţii vizelor în cazul cetăţenilor celor cinci ţări menţionate, la fel şi pentru cetăţenii canadieni.

Între timp, Canada a eliminat de la 1 mai vizele pentru anumite categorii de cetăţeni români şi bulgari şi a promis că le va elimina complet de la 1 decembrie, după ce guvernele de la Bucureşti şi Sofia au ameninţat că vor bloca acordul de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA) dacă guvernul de la Ottawa nu renunţă la obligativitatea vizelor de scurt sejur.

În rezoluţia emisă pe 2 martie, Parlamentul European a amintit Comisiei Europene că este obligată din punct de vedere legal să reintroducă vize pentru cetăţenii americani, întrucât Washingtonul încă nu respectă principiul reciprocităţii.

Conform acestui principiu, dacă o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor într-un termen de 24 de luni de la notificarea existenţei situaţiei de ne-reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un ‘act delegat’ – asupra căruia atât Parlamentul European, cât şi Consiliul European pot emite obiecţii – prin care să suspende pentru 12 luni regimul fără vize oferit cetăţenilor statului care nu acţionează conform acestui principiu al reciprocităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...