Comisia Europeană dă undă verde acordului între Grecia şi TAP pentru un nou gazoduct în Europa

Comisia Europeană a dat joi undă verde regimului fiscal specific de care va beneficia timp de 25 de ani consorţiul Transadriatic (TAP) printr-un acord încheiat cu Grecia pentru construcţia gazoductului care va transporta, începând din 2020, gaze naturale din Azerbaidjan în Uniunea Europeană, prin Grecia, Albania şi Italia, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 03 mart. 2016, 13:19
Comisia Europeană dă undă verde acordului între Grecia şi TAP pentru un nou gazoduct în Europa

Executivul comunitar a explicat, într-un comunicat, că acordul respectă normele de ajutor de stat comunitare.

Concret, acordul stabileşte modul în care TAP va construi şi opera gazoductul şi defineşte obligaţiile părţilor şi caracteristicile regimului fiscal special de care va beneficia începând cu demararea activităţii comerciale.

TAP este partea europeană a Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care traversează şapte ţări şi urmăreşte conectarea pieţei UE la noi surse de furnizare gaze.

Cu o capacitate iniţială de 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, TAP va transporta gaze de la zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan, începând din 2020.

Gazoductul TAP, aprobat în 2013, va începe de la frontiera elenă şi va trece prin Albania spre Italia, pe sub Marea Adriatică.

Consorţiul, cu sediul în Elveţia, este compus din BP, Socar şi Snam, care deţin câte 20% din acţiuni, din Fluxys (19 %), Enagas (16 %) şi Axpo (5 %).

Acesta va investi în total 5,6 miliarde euro, timp de cinci ani, în proiect, din care 2,3 miliarde euro în Grecia.

CE a analizat acordul dintre Grecia şi consorţiu deoarece regimul fiscal special ar putea da proiectului un avantaj economic faţă de competitorii săi, care nu beneficiază de o măsură similară, care implică ajutoare de stat.

Executivul comunitar a analizat directivele din 2014 privind energia şi protecţia mediului şi a concluzionat că iniţiativa va contribui la diversificarea surselor de aprovizionare şi a rutelor energetice, deoarece va aduce gaze din regiunea Mării Caspice şi, posibil, din Orientul Mijlociu în UE.

De asemenea, susţine că va creşte concurenţa pe piaţa europeană a gazelor, datorită volumelor suplimentare de gaze şi noii rute de aprovizionare, şi înţelege că acest gazoduct necesită o investiţie preliminară importantă, înainte ca proiectul să genereze venituri.

Proiectul va fi finanţat integral din investiţii private şi va genera venituri, pentru Grecia, doar din tarifele plătite de către clienţii care vor transporta gaze prin această conductă.

CE a stabilit că proiectul probabil nu va putea fi dus la capăt fără ajutoare.

Regimul tributar special include un mecanism de ajustare care limitează avantajele maxime pentru TAP astfel încât, dacă taxele fiscale echivalente elene vor creşte sau vor scădea cu mai mult de 20%, acest instrument va ajusta contribuţia fiscală a consorţiului.

Astfel, ajutorul va fi limitat la minimul necesar, afirmă comisia, care a concluzionat că beneficiile proiectului în termeni de mai mare concurenţă şi securitate în aprovizionarea cu energie „vor depăşi orice posibilă distorsionare a concurenţei prin ajutoare de stat”

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...