Comisia Europeană decide dacă amendează Spania şi Portugalia pentru derapaj bugetar

Comisia Europeană ar urma să propună miercuri aplicarea unor eventuale amenzi pentru Spania şi Portugalia, din cauza deficitului lor bugetar, o premieră într-o Europă afectată de Brexit, transmite AFP.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 07:54
Comisia Europeană decide dacă amendează Spania şi Portugalia pentru derapaj bugetar

Teoretic, executivul comunitar ar putea aplica amenzi de până la 0,2% din Produsul Intern Brut al fiecăreia dintre cele două state. Cu toate acestea, toate semnalele arată că Madridul şi Lisabona vor beneficia de clemenţă din partea celor 28 de comisari ai UE.

În urmă cu 15 zile, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a pledat pentru sancţiuni cvasi-nule.

‘Sper că vom fi capabili să mergem spre sancţiuni zero, având în vedere garanţiile pe care ni le-au oferit Spania şi Portugalia’, a declarat fostul ministru francez de Finanţe.

Executivul comunitar este într-o situaţie delicată: pe de o parte trebuie să îi mulţumească pe adepţii ortodoxiei bugetare, precum Germania şi Olanda, iar pe de altă parte trebuie să vină în întâmpinarea cererilor venite de la ţările care cer mai multă flexibilitate în aplicare regulilor privind deficitul bugetar.

Potrivit cotidianului german Handelsblatt, care citează o serie de diplomaţi europeni, vicepreşedintele Comisiei Europene, finlandezul Jyrki Katainen, şi comisarul european pentru comerţ, suedeza Cecilia Malmstrom, ar prefera o amendă de 0,1% din PIB.

Decizia celor 28 de comisari se va lua pe bază de consens.

‘Colegiul comisarilor are o autonomie de decizie care depinde de recomandările comisarilor însărcinaţi cu acest dosar. Rolul preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, este important’, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

Propunerea de amendă a Comisiei Europene ar urma să fie ulterior adoptată în mod definitiv de miniştrii de finanţe din zona euro.

Portugalia şi Spania riscă astfel să devină primele ţări din zona euro amendate pentru derapaj bugetar. În 2015, deficitul public al Spaniei a atins 5,1% din PIB, mult peste plafonul de 3% din PIB prevăzut în pactul de stabilitate şi, de asemenea, peste ţinta fixată de Comisie la 4,2% din PIB. În ceea ce priveşte Portugalia, aceasta a înregistrat în 2015 un deficit bugetar de 4,4% din PIB, în condiţiile în care obiectivul fixat de Comisie era să revină sub pragul de 3%.

Ambele ţări pledează pentru clemenţă.

‘Este rezonabil să credem că nu va exista o amendă pentru Spania’, a declarat duminică ministru spaniol al Economiei, Luis de Guindos, subliniind că ţara sa înregistrează una dintre cele mai puternice creşterii economice din zona euro, precum şi un ritm susţinut de creare de noi locuri de muncă.

‘Nu există nicio justificare în aplicarea de sancţiuni pentru un obiectiv care nu a fost atins în 2015, în condiţiile în care chiar Comisia Europeană recunoaşte că vom atinge în acest an obiectivul privind un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB’, susţine premierul portughez, Antonio Costa.

Pe lângă amenzi, Comisia Europeană este obligată să propună o suspendare parţială sau totală a fondurilor structurale, care pot merge până la 0,5% din PIB-ul celor două ţări. Însă, vicepreşedintele Comisiei, Jyrki Katainen, a lăsat să se înţeleagă că executivul comunitar va ţine cont de situaţia socio-economică a celor două ţări, afectate în special de rate ale şomajului mai mari decât media din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...