Comisia Europeană, favorabilă continuării transferului de date personale către Marea Britanie

Comisia Europeană a aprobat vineri continuarea transferului de date personale ale cetăţenilor Uniunii Europene către Marea Britanie, o chestiune-cheie în relaţiile post-Brexit pentru multe companii şi pentru cooperarea de poliţie, informează AFP.
Economica.net - vin, 19 feb. 2021, 13:52
Comisia Europeană, favorabilă continuării transferului de date personale către Marea Britanie

Executivul UE, după ce a ‘evaluat cu atenţie legislaţia şi practicile Regatului Unit în materie de protecţie a datelor personale’, a concluzionat că această ţară ‘asigură un nivel de protecţie practic echivalent’ celui garantat în Uniune, precizează Comisia într-un comunicat.

Decizia, care a fost salutată de Londra, mai trebuie să primească avizul consultativ al Comitetului european pentru protecţia datelor şi să obţină undă verde din partea statelor membre pentru adoptare definitivă.

Ea prevede că, la finalul perioadei tranzitorii care se încheie la sfârşitul lunii iunie conform acordului post-Brexit, transferurile de date personale vor putea continua către Regatul Unit ca şi când ar fi vorba de transferuri intra-UE, fără a fi necesare autorizări sau garanţii suplimentare.

Potrivit Verei Jourova, vicepreşedintă a CE responsabilă cu valorile şi transparenţa, au fost prevăzute mecanisme pentru a ‘putea supraveghea, reexamina, suspenda sau retrage’ această decizie ‘în caz de evoluţie problematică’ de partea britanică.

‘Dreptul fundamental al cetăţenilor UE la protecţia datelor nu trebuie să fie niciodată compromis când date personale trec Canalul Mânecii’, a subliniat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, arătând că mecanismul prevăzut ‘permite acest lucru’.

Decizia va fi valabilă pentru o durată iniţială de patru ani şi va face obiectul unei examinări înainte de a fi prelungită.

‘Salut publicarea acestui proiect de decizie care reflectă în mod corect angajamentul Regatului Unit faţă de standardele înalte de protecţie a datelor şi deschide drumul către aprobarea sa oficială’, a transmis Oliver Dowden, secretarul de stat pentru digitalizare al Marii Britanii.

‘Deşi progresul UE în acest domeniu a fost mai lent decât am fi dorit, sunt bucuros că am atins acum această bornă semnificativă’, a adăugat responsabilul britanic, citat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în atenția clienților. Versiunea de top, R eHybrid, asigură șoferului 462......
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
CEC Bank a introdus, pe parcursul anului trecut, fluxurile ce permit procesarea 100% digitală a cererilor de credite negarantate ...
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru PlayStation
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru ...
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către ...