Comisia Europeană finanţează cu peste două miliarde de euro Consiliul European pentru Inovare

Comisia Europeană va aloca în perioada 2019 - 2020 fonduri de peste două miliarde de euro pentru lanţul inovării, respectiv pentru proiecte de pionierat (pathfinder) dedicate dezvoltării tehnologiilor avansate pornind de la baza de cercetare (începând din 19 martie) şi finanţare cu rol "accelerator" destinată start-up-urilor şi IMM-urilor, pentru a le susţine în crearea inovaţiilor şi în dezvoltarea lor până în etapa în care pot atrage investiţii private (cu începere din luna iunie).
Economica.net - mar, 19 mart. 2019, 06:36
Comisia Europeană finanţează cu peste două miliarde de euro Consiliul European pentru Inovare

În cadrul „acceleratorului”, companiile vor avea acces la finanţare mixtă (granturi şi fonduri proprii) de până la 15 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În perspectiva discuţiilor din cadrul Consiliului European din 21-22 martie privind inovarea, industria şi competitivitatea, Comisia Europeană a anunţat măsuri decisive în vederea instituirii unui Consiliu European pentru Inovare (CEI).

În condiţiile în care concurenţa la nivel mondial se intensifică, Europa trebuie să îşi consolideze capacitatea de inovare şi asumare a riscurilor, pentru a concura pe o piaţă definită din ce în ce mai mult de noile tehnologii. Din acest motiv, Comisia Juncker instituie un Consiliu European pentru Inovare (CEI), al cărui misiune este să transforme descoperirile ştiinţifice ale Europei în întreprinderi care au capacitatea de a se dezvolta mai rapid. Aflat în prezent în faza-pilot, Consiliul European pentru Inovare va deveni realitate începând cu anul 2021, în cadrul următorului program al UE pentru cercetare şi inovare, Orizont Europa.

„Prin crearea Consiliului European pentru Inovare nu ne mulţumim doar să oferim finanţare. Punem la punct un întreg sistem în domeniul inovării, pentru a plasa Europa pe primele locuri în ceea ce priveşte tehnologiile şi inovaţiile strategice care ne vor modela viitorul, cum ar fi inteligenţa artificială, biotehnologia şi energia cu emisii zero. Trebuie să ne concentrăm asupra nevoilor inovatorilor, deoarece ei sunt cei care vor genera locuri de muncă, vor consolida competitivitatea noastră la nivel mondial şi ne vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi”, a declarat comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas.

În 2017, Comisia a lansat faza-pilot a CEI, introducând concursuri deschise şi interviuri directe pentru a identifica şi a finanţa cele mai inovatoare start-up-uri şi IMM-uri din Europa. Între timp, 1276 de proiecte cu un grad ridicat de inovare au beneficiat deja de finanţare totală de peste 730 de milioane de euro.

Comisia va numi între 15 şi 20 de lideri ai inovării în cadrul unui comitet consultativ al Consiliului European pentru Inovare, cu rolul de a supraveghea etapa pilot a CEI, de a pregăti viitorul acestuia şi de a-l promova la nivel internaţional. Inovatorii din întregul ecosistem sunt invitaţi să-şi exprime interesul până la 10 mai.

Executivul comunitar va recruta un prim grup de „manageri de programe” cu experienţă de top în domeniul noilor tehnologii, pentru a oferi sprijin direct şi permanent proiectelor. Apelul pentru candidaturi va fi publicat în curând.

De asemenea, Comisia a anunţat un număr de 68 de start-up-uri şi IMM-uri suplimentare selectate pentru o finanţare totală de 120 de milioane de euro în cadrul actualului proiect-pilot al CEI. Printre inovaţiile dezvoltate de companii se numără o tehnologie de plată online bazată pe blockchain, noi ecrane eficiente din punct de vedere energetic şi o soluţie pentru combaterea zgomotului produs de trafic (defalcarea beneficiarilor în funcţie de ţară şi sector).

Având în vedere importanţa economică din ce în ce mai mare a inovaţiilor revoluţionare şi disruptive, precum şi succesul iniţial al proiectului-pilot al CEI, Comisia a propus alocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro pentru CEI în cadrul Orizont Europa, programul UE de finanţare a cercetării şi inovării pentru perioada 2021-2027.

Consiliul European pentru Inovare face parte dintr-un ecosistem mai vast pe care UE îl instituie pentru a le oferi numeroşilor antreprenori din Europa toate posibilităţile de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial. Printre alte iniţiative se numără un program paneuropean de fonduri de fonduri cu capital de risc (VentureEU), Planul de investiţii pentru Europa (FEIS), lucrările Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie, planul de acţiune privind uniunea pieţelor de capital pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare sau propunerea de directivă privind insolvenţa întreprinderilor.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...