1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Comisia Europeană ia în calcul să ofere un nou ajutor de 500 de milioane de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Comisia Europeană pregăteşte un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi mai multe alte măsuri pentru a aplana tensiunile cu Ankara, a precizat joi pentru AFP o sursă europeană, informează Agerpres.

05 mar, 2020 | Agerpres

Finanţarea de 500 de milioane de euro ar veni în completarea celor şase miliarde de euro alocate în cadrul acordului încheiat în 2016 pentru a finanţa programele desfăşurate de ONG-uri în favoarea celor circa 3,7 milioane de refugiaţi sirieni în Turcia, a explicat această sursă.

Executivul comunitar prezidat de germana Ursula von der Leyen propune, de asemenea, facilitarea acordării de vize în favoarea cetăţenilor turci.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat la rândul său miercuri deblocarea unui ajutor de urgenţă de 170 de milioane de euro "pentru cele mai vulnerabile persoane din Siria" în cadrul unei vizite la Ankara. Finanţarea nu este inclusă în ajutorul de 500 de milioane de euro pentru refugiaţi.

Din cele 6 miliarde, 4,7 miliarde au fost angajate, iar din această sumă, 3,2 miliarde au fost deja plătite, conform Comisiei Europene.

Aceste măsuri urmăresc să calmeze Ankara, care a decis să le permite să treacă graniţa migranţilor şi refugiaţilor care se află pe teritoriul său pentru a obţine noi ajutoare din partea UE.

De la anunţul Ankarei, zeci de mii de migranţi s-a adunat la frontiera cu Grecia.

"Dacă ţările europene vor să rezolve problema, atunci vor trebui să îşi aducă sprijinul pentru soluţiile politice şi umanitare turce din Siria", a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

UE a respins "ferm" şantajul cu migranţi al Turciei.

Tot miercuri, Frontex a anunţat că săptămâna viitoare îşi va lansa intervenţia rapidă la frontieră în Grecia, atât pe uscat, cât şi pe mare.

"Intenţionăm să trimitem circa 100 de ofiţeri ai serviciului de urgenţă în regiunea de graniţă Evros începând cu miercurea viitoare", a afirmat pentru DPA o purtătoarea de cuvânt a agenţiei UE de protecţia a frontierelor, Ewa Moncure.

În insulele greceşti, Frontex va trimite în special echipamente, mai exact bărci şi elicoptere.

Nu se ştie deocamdată care vor fi contribuţiile particulare ale ţărilor din UE, dar toate au promis că vor ajuta, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Operaţiunea Frontex este plănuită să dureze două luni, dar ar putea fi prelungită.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO