1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

News

Comisia Europeană, întrebată dacă România a cerut bani pentru pesta porcină: Întrebaţi-vă autorităţile

Reprezentanții Comisiei Europene susțin că examinează solicitările de finanțare venite din partea României pentru pesta porcina africană pentru a vedea dacă sunt costuri eligibile. Aceștia nu confirmă, dar nici nu infirmă tranșant dacă România a cerut sau nu bani în plus.

12 sep, 2018 | ECONOMICA.net

"Toate solicitările de finanțare și compensații primite de la autoritățile române în legătură cu costuri ce sunt datorate pestei porcine africane vor fi examinate, iar Comisia va decide dacă acestea fac parte sau nu dintre costurile eligibile", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Comisiei Europene, prin Serviciul purtătorului de cuvânt, întrebați fiind care este răspunsul Comisiei la solicitările de finanțare ale României și dacă există motive pentru care s-ar putea sista plățile europene pentru prevenția pestei porcine.

În ceea ce privește existența sau nu a unor cereri de plată suplimentare celor pentru decontul din bugetul special pentru prevenția pestei porcine, Comisia pasează responsabilitatea răspunsului autorităților din România. "Pentru detalii privind solicitările depuse de autoritățile române, întrebările trebuie adresate acestora din urmă, acestea fiind cele mai potrivite pentru a oferi explicații privind propriile cereri", spune Comisia.

ECONOMICA.NET a solicitat clarificări pe această temă atât Ministerului Agriculturii cât și Autorității Națională Sanitară Veterinară, dar nu a primit niciun răspuns până acum.

Amintim că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat în data de 28 august, în conferință de presă, că România a comunicat cu Comisia și "am făcut demersurile necesare în baza Regulamentului 652/2014 (de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, prin care se alocă bani pentru cei afectați de pesta porcină n. red.), dar și în baza Regulamentului 1308/2013 (privind stabilirea anumitor autoare în legătura cu organizarea comună a piețelor) care vizează sprijin în condițiile în care apar fenomene adiacente pierderii efectivelor de animale".

Luni, 10 septembrie, Comisia a declarat pentru cursdeguvernare.ro că România nu a solicitat UE niciun ajutor suplimentar pentru combaterea pestei porcine africane.

Potrivit datelor raportate de autoritățile din România la Bruxelles, în data de 9 septembrie, în țara noastră existau 888 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici și 34 la porci sălbatici. Este cel mai mare număr de focare din UE, 77,5% dintre focarele la porcii domestici depistate în Europa fiind în România. În total, au fost ucişi peste 159.600 de porci.

Până acum, România a încasat în contul PPA 1,2 milioane de euro alocați în perioada 2015-2018 din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. Potrivit Comisiei, se mai pot cere însă bani pentru compensațiile acordate proprietarilor ale căror animale sunt ucise. Este vorba despre 50-75% din banii pe care țara membră îi alocă.

Ministerul Finanţelor a transferat ANSVSA suma de 40 de milioane de lei, pe lângă cei 160 de milioane de lei prevăzuţi în rectificarea bugetară, pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectaţi de pesta porcină africană. În ceea ce privește despăgubirile, la finele lui august, din 1.603 dosare întocmite până atunci, au fost plătite sumele aferente 83 de dosare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO