Comisia Europeană investeşte un miliard de euro în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate

Comisia Europeană a lansat, vineri, prima cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, care vor fi finanţate din veniturile obţinute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, scrie Agerpres. 
Economica.net - vin, 03 iul. 2020, 10:01
Comisia Europeană investeşte un miliard de euro în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate

Fondul pentru inovare va finanţa tehnologii revoluţionare pentru energia din surse regenerabile, industriile mari consumatoare de energie, stocarea energiei şi captarea, utilizarea şi stocarea dioxidului de carbon. Acesta va impulsiona redresarea verde prin crearea de locuri de muncă la nivel local adaptate exigenţelor viitorului, deschizând calea către neutralitatea climatică şi consolidând poziţia Europei de lider tehnologic la scară mondială.

„UE va investi 1 miliard de euro în proiecte promiţătoare, care au ajuns la maturitate pentru a fi lansate pe piaţă, cum ar fi hidrogenul curat sau alte soluţii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia, industria cimentului şi industria chimică. Vom sprijini, de asemenea, stocarea energiei, soluţiile pentru reţeaua energetică şi captarea şi stocarea dioxidului de carbon. Aceste investiţii pe scară largă vor contribui la relansarea economiei UE şi la o redresare verde care să ne conducă la neutralitatea climatică în 2050”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţă Agerpres. 

Pentru perioada 2020-2030, Fondul pentru inovare va aloca aproximativ 10 miliarde euro obţinute din licitarea certificatelor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, în plus faţă de veniturile nedistribuite ale predecesorului Fondului pentru inovare, programul NER 300.

Prima cerere de propuneri va oferi finanţare în valoare de un miliard de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de mare anvergură în domeniul tehnologiilor curate, pentru a le ajuta să depăşească riscurile legate de comercializare şi de demonstraţia la scară largă. Acest sprijin va ajuta noile tehnologii să pătrundă pe piaţă. În cazul proiectelor promiţătoare care nu sunt încă gata pentru comercializare, se rezervă un buget separat de 8 milioane euro pentru asistenţa destinată dezvoltării proiectelor.

Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte în sectoarele eligibile din toate statele membre ale UE, Islanda şi Norvegia. Fondurile pot fi utilizate în cooperare cu alte iniţiative de finanţare publică, cum ar fi ajutoarele de stat sau alte programe de finanţare ale UE. Proiectele vor fi evaluate în funcţie de potenţialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, potenţialul lor de inovare, maturitatea financiară şi tehnică, precum şi potenţialul de aplicare la scară largă şi de rentabilitate.

Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 29 octombrie 2020. Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanţare şi de licitaţie al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind întreaga procedură.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Lituania susţine că vama chineză îi blochează exporturile
Lituania susţine că vama chineză îi blochează exporturile
China a impus un blocaj vamal asupra exporturilor lituaniene, a anunţat vineri un organism comercial lituanian, în contextul ...
Niciun deces asociat noii variante Omicron nu a fost raportat până acum – OMS
Niciun deces asociat noii variante Omicron nu a fost raportat până acum – OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are până la această oră informaţii despre un eventual deces asociat noii variante ...
Ministrul Muncii: În programul de guvernare nu avem o nouă lege a pensiilor, ci modernizarea actualei legi
Ministrul Muncii: În programul de guvernare nu avem o nouă lege a pensiilor, ci modernizarea actualei legi
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, vineri, că în programul de guvernare nu este cuprinsă o nouă lege a pensiilor, ...