Comisia Europeană îşi va prezenta planul de relansare a economiei în data de 27 mai

Comisia Europeană intenţionează să prezinte în data de 27 mai propunerea sa pentru un plan de relansare a economiei europene, care este în prezent în recesiune din cauza pandemiei de coronavirus, au declarat joi pentru AFP mai multe surse implicate în acest proiect, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 14 mai 2020, 12:03
Comisia Europeană îşi va prezenta planul de relansare a economiei în data de 27 mai

Acestea au precizat că preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a convocat pentru ziua de joi o reuniune cu toţii comisarii europeni, care au fost rugaţi să fie prezenţi fizic la sediul de la Bruxelles al Executivului comunitar.

Prezentare acestui plan, al cărui obiectiv este mobilizarea a cel puţin 1.000 de miliarde de euro, a fost anunţată iniţial de Ursula von der Leyen pentru data de 6 mai. Însă preşedintele Executivului comunitar a fost constrâns să revină asupra datei iniţiale iar în prezent biroul său evocă în prezent ultima săptămână a lunii mai.

Sursele citate de AFP menţionează data de 27 sau 28 mai. Aceasta cu atât mai mult cu cât Parlamentul Europeană ameninţă să voteze împotriva proiectul de buget european multianual, căruia ar urma să îi fie ataşat planul de relansare.

„Comisia are nevoie de timp” a mărturisit joi reprezentantul unuia dintre marile grupuri politice din Parlamentul European, care este foarte critic când vine vorba de maniera în care Ursula von der Leyen a supervizat pregătirea acestui plan, acuzând-o că încearcă să ţină departe Parlamentul. „Aleşii europeni vin din toate regiunile Uniunii şi cunosc mai bine decât funcţionarii Comisiei care sunt necesităţile de pe teren”, a susţinut sursa citată de AFP.

„Vrem să fim implicaţi în conceperea sa şi, dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu vom vota bugetul multianual asupra căruia Parlamentul European trebuie să se pronunţe. Nu vom ceda cu privire la acest punct”, a avertizat europarlamentarul.

Cele cinci mari grupuri politice din Parlamentul European, popularii, socialiştii, liberalii de la Renew Europe, conservatorii şi reformiştii, au ajuns la o poziţie comună într-o rezoluţie care va fi votat vineri dimineaţa. În această rezoluţie, grupurile politice avertizează Comisia Europeană să nu recurgă la „magie financiară şi la multiplicatori îndoielnici pentru a anunţa cifra ambiţioase”.

„Fondul de relansare va fi elementul principal al unui set de măsuri care vor da un impuls investiţiilor, inclusiv printr-un apel la investiţiile private, până la o sumă de 2.000 de miliarde euro”, se precizează în proiectul de rezoluţie. Un prim pachet de măsuri în valoare de 540 miliarde euro a fost deja elaborat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...