Comisia Europeană lansează bătălia pentru bugetul multianual al UE post-Brexit

Membrii Comisiei Europene s-au reunit miercuri pentru a conveni proiectul viitorului cadru financiar multianual 2021-2027 care este de aşteptat să dea naştere unor dezbateri intense între statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu modalităţile de finanţare a deficitului financiar cauzat de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 02 mai 2018, 11:31
Comisia Europeană lansează bătălia pentru bugetul multianual al UE post-Brexit

Un proiect de buget intrat în posesia Reuters a confirmat planurile de sporire a fondurilor alocate cercetării şi tehnologiei digitale, stabilităţii zonei euro, compensării zonei euro şi, în special, apărării comune şi pazei frontierelor.

De asemenea, este introdus un nou mecanism de a penaliza ţările – mai ales cele foste comuniste – ale căror guverne încalcă regulile UE privind asigurarea independenţei sistemului judiciar şi statul de drept. Statele respective ar putea fi supuse unei tăieri a finanţărilor de la bugetul comunitar.

”Un buget pentru o Europă care protejează, consolidează şi apără”, a menţionat Comisia Europeană în proiectul său de buget multianual, solicitându-le celor 27 de state care vor rămâne în UE să acopere un deficit de cel puţin 10 miliarde de euro anual, cauzat de Brexit, începând din anul 2020.

Comisarul european pentru buget, Gunther Ottinger, care va prezenta miercuri la prânz propunerile CE, a afirmat că disputele între ţările membre privind viitorul buget multianual al UE sunt inerente. ”Vor fi reduceri, ceea ce atrage critici din partea multor ţări, şi vor fi noi cheltuieli, ceea ce va face ca alte ţări să fie nemulţumite”, a spus el.

Unii dintre cei mai bogaţi contributori la bugetul UE, precum Olanda şi Suedia, au anunţat deja că nu vor plăti mai mult pentru a acoperi deficitul cauzat de Brexit.

Germania şi Franţa au declarat că sunt dispuse să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul UE în măsura în care cele două ţări sunt de acord cu obiectivele acestuia.

Ottinger a menţionat că plăţile directe către agricultori, ce reprezintă aproape o treime din întregul buget comunitar, vor fi tăiate cu circa 5% în termeni generali, marile exploataţii agricole având plafonate aceste subvenţii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...