1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Comisia Europeană: Legislaţia UE a jucat un rol important în reducerea emisiilor de poluanţi din industrie

Legislaţia Uniunii Europene a jucat un rol important în reducerea emisiilor de poluanţi din industrie, însă a adus o contribuţie mai limitată la decarbonizare şi la tranziţia către economia circulară, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

23 sep, 2020 | Agerpres

"Comisia Europeană a prezentat miercuri o evaluare a măsurilor europene de combatere a poluării cauzate de instalaţiile industriale mari, pe baza mai multor studii. Din evaluarea Directivei privind emisiile (DEI) reiese că aceasta a jucat un rol important în reducerea emisiilor de poluanţi din industrie, în special în aer, însă a adus o contribuţie mai limitată la decarbonizare şi la tranziţia către economia circulară", se menţionează în comunicat.

Modelul de guvernanţă al acesteia, bazat pe crearea de standarde de mediu în comun cu statele membre, industria şi ONG-urile din domeniul mediului, este un mare succes.

"Directiva privind emisiile industriale îşi serveşte scopul, anume acela de a proteja sănătatea umană şi de a contribui la curăţarea aerului şi a mediului. Dar ea poate încă să fie îmbunătăţită. Prin Pactul verde european şi Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării demonstrăm că ambiţia noastră este mare, iar anul viitor vom revizui măsurile comunitare privind poluarea provenită de la marile instalaţii industriale", a afirmat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit.

Printre domeniile identificate a necesita îmbunătăţiri se numără extinderea acoperirii sectoriale a directivei, îmbunătăţirea dispoziţiilor-cheie referitoare la autorizarea şi controlul instalaţiilor industriale, precum şi garantarea unui acces mai eficient la informaţiile despre mediu şi a unei participări mai active a reprezentanţilor societăţii civile la luarea deciziilor cu privire la autorizările în temeiul DEI. Scopul revizuirii este acela de a face progrese către obiectivul ambiţios al UE de reducere la zero a poluării, de a obţine un mediu fără toxicitate şi de a sprijini politicile privind clima, energia şi economia circulară. O consultare publică deschisă va fi lansată pe site-ul internet al Comisiei în următoarele săptămâni.

Revizuirea va acoperi atât Directiva privind emisiile industriale (DEI), cât şi Regulamentul privind Registrul European al Poluanţilor Emişi şi Transferaţi (EPRTR), care este strâns legat de aceasta şi care facilitează accesul cu uşurinţă al publicului la informaţii privind emisiile de poluanţi în mediu de către cele mai mari instalaţii industriale din UE. Scopul este îmbunătăţirea datelor colectate şi facilitarea accesării acestora de către public.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO