1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Benzina va fi altfel. Biocarburanţii vor fi mai mult din deşeuri şi mai puţin din agricultură

Furnizorii de carburanţi va trebui să obţină mai mult componentele bio din paie, alge şi alte deşeuri şi mai puţin de pe terenuri cu culturi agricole alimentare, sau după defrişarea pădurilor. Performanţa biocarburanţilor de proteja mediul se va măsura şi în funcţie de origine, astfel încât să se descurajeze conversia terenurilor agricole şi forestiere spre producţia biocomponentelor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, preluat de Europa.eu.

25 oct, 2012 | | ECONOMICA.net

 Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că procesul de convertire a terenurilor agricole şi forestiere spre producţia de biocomponente pentru carburanţi face mai mult rău mediului decât fac bine biocarburanţii.

Biocarburanţii pot, de fapt, să adauge o cantitate de emisii de gaze cu efect de seră egală cu cea corespunzătoare carburanţilor fosili pe care îi înlocuiesc“, dacă sunt produşi după defrişarea pădurilor, se spune într-un comunicat preluat de Europa.eu.

Creşterea conţinutului de biocarburanţi obţinuţi din culturile alimentare ar urma să fie limitată la pragul actual de 5% din volumele vândute, conform intenţiei Comisiei Europene de a modifica legisaţia europeană în materie.

Ţintele până în 2020 a ponderii componentei bio în compoziţia carburanţilor se vor menţine, dar pe seama biocarburanţilor „de generaţia a II-a“, obţinuţi din alge, paie şi alte tipuri de deşeuri „care nu creează o cerere suplimentară de terenuri“, se spune în comunicatul Comisiei Europene (CE), preluat de Europa.eu.

„Carburanţii folosiţi în ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă la o pondere de 10% a energiei din surse regenerabile în sectorul transporturilor până în 2020“, şi până atunci se va limita la nivelul actual de consum (5%) cantitatea de „biolichide provenind din culturi alimentare“, spune documentul CE.

În acest fel se încearcă limitarea conversiei terenurilor agricole şi a celor forestiere spre producţia de materie primă pentru biocarburanţi.

„Comisia doreşte să promoveze biocarburanţii care contribuie la obţinerea unor reduceri substanţiale ale emisiilor, care nu se află în concurenţă directă cu produsele alimentare şi sunt, în acelaşi timp, mai sustenabili“, spune comunicatul Comisiei Europene.

Urmează să se definească anumiţi „factori aferenţi schimbării indirecte a destinaţiei terenurilor (Indirect Land Use Change – ILUC)“, pe care furnizorii de carburanţi îi vor folosi în raportările lor, şi de asemeni statele membre în măsurarea „reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, datorată biocarburanţilor şi biolichidelor“.

Comisia Europeană caută şi „stimulente de piaţă pentru biocarburanții care nu generează sau generează puţine emisii datorate schimbării indirecte a destinaţiei terenurilor“.

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO