Comisia Europeană propune investiţii de 13,1 miliarde euro în infrastructura de transport

Comisia Europeană a propus, luni, alocarea de fonduri europene în valoare de 13,1 miliarde de euro pentru 276 de proiecte din domeniul transporturilor, selectate în urma primei cereri de propuneri din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 11:46
Comisia Europeană propune investiţii de 13,1 miliarde euro în infrastructura de transport

Potrivit CE, aceste investiţii vor debloca cofinanţări suplimentare publice şi private în valoare totală de 28,8 miliarde de euro. Alături de viitorul Fond European pentru Investiţii Strategice (FEIS), MIE va juca un rol major în reducerea diferenţelor în materie de investiţii din Europa, care reprezintă o prioritate de vârf a Comisiei. Prin crearea unor condiţii mai favorabile creşterii şi creării de locuri de muncă, MIE va aduce beneficii care vor depăşi cadrul domeniului transporturilor, reflectându-se asupra întregii economii europene.

‘Am plăcerea de a propune cel mai vast plan de investiţii realizat vreodată de UE în domeniul transporturilor. Proiectele pe care le-am selectat vor aduce beneficii atât cetăţenilor, cât şi întreprinderilor, prin modernizarea infrastructurii şi prin eliminarea blocajelor existente. Aceste investiţii fără precedent reprezintă o contribuţie majoră la agenda Comisiei privind creşterea şi crearea de locuri de muncă. Implementarea reţelei transeuropene de transport ar putea crea până la 10 milioane de locuri de muncă şi ar putea determina majorarea PIB-ului european cu 1,8 % până în 2030’, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

Proiectele selectate se referă în principal la reţeaua transeuropeană centrală de transport. Printre beneficiarii acestora se numără iniţiative precum Rail Baltica, tunelul de bază Brenner, calea navigabilă Seine-Escaut, podul Caland sau Fehmarn Belt Fixed Link (tunel care leagă în mod permanent insulele Fehmarn şi Lolland). Iniţiativele de mai mică amploare includ proiecte transfrontaliere între Groningen şi Bremen, linia de cale ferată Rinul de Fier, planuri de implementare a GNL sau proiecte de îmbunătăţire a navigabilităţii pe Dunăre, scrie Agerpres.

Lansate în septembrie 2014, cererile de propuneri din cadrul MIE au atras peste 700 de propuneri, care au totalizat nevoi de finanţare de trei ori superioare fondurilor prevăzute. Acest lucru a permis Comisiei să selecteze proiectele cu cea mai mare valoare adăugată la nivel european, care să garanteze, în acelaşi timp, o distribuţie echilibrată din punct de vedere geografic şi între modurile de transport. Un alt criteriu de evaluare a fost contribuţia la alte acţiuni prioritare ale Comisiei, cum ar fi uniunea energetică sau piaţa unică digitală. Contribuţia financiară a UE se face sub formă de granturi care cofinanţează între 20% şi 85% dintr-un proiect, în funcţie de tipul acestuia.

Propunerea de decizie de finanţare trebuie să fie adoptată în mod oficial de Comitetul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, care se va întruni pe 10 iulie 2015. Ulterior, Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele (INEA) va elabora acordurile de grant individuale, care vor fi semnate cu beneficiarii proiectelor în a doua jumătate a anului 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...