Comisia Europeană propune o nouă platformă pentru descurajarea muncii la negru

Comisia Europeană a propus crearea unei platforme europene care să ajute la îmbunătăţirea cooperării la nivelul UE cu scopul de a preveni şi de a descuraja mai eficient munca nedeclarată, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 11:20
Comisia Europeană propune o nouă platformă pentru descurajarea muncii la negru

Potrivit acestuia, platforma va reuni diferitele organisme naţionale de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, fenomen care afectează grav condiţiile de muncă, concurenţa loială şi bugetele publice.

Comisarul european Andor a subliniat că amploarea fenomenului este dificil de măsurat, dar estimările arată că economia neagră reprezintă între 15% şi 20% din PIB-ul Uniunii Europene.

‘Un eurobarometru recent arată că unul din unul din zece europeni recunoaşte că a cumpărat bunuri sau servicii care implică munca nedeclarată, iar 4% recunosc că ei înşişi au lucrat fără să declare acest lucru. Acest fenomen continuă să fie răspândit, deşi există diferenţe între amploare şi percepţia acestuia de la o ţară la alta. De când criza a subminat pieţele muncii, acest fenomen este din ce în ce mai răspândit, şi aceasta a dus la încurajarea muncii nedeclarate. Toată lumea are de suferit’, a argumentat comisarul european. El a adăugat că responsabilitatea soluţionării acestui fenomen ţine de autorităţile naţionale.

În acest context, Comisia Europeană propune noua platformă care urmează să reunească toate organismele de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, cum ar fi inspectoratele de muncă şi organismele de securitate socială sau autorităţile fiscale şi din domeniul migraţiei, precum şi alte părţi interesate, de exemplu reprezentanţi la nivelul UE ai angajatorilor şi ai salariaţilor. Propunerea prevede ca toate statele din Uniune să devină membre ale Platformei, deoarece munca nedeclarată este problema tuturor, iar participarea comună a tuturor ţărilor din UE este esenţială pentru a soluţiona situaţiile transfrontaliere.

Astfel, noua platformă va umple un vid existent la nivelul UE, unde deocamdată problema muncii nedeclarate se discută sporadic şi în mod necoordonat, în cadrul diferitelor comitete şi grupuri de lucru. Ea ar permite o cooperare mai eficace între organismele care se confruntă cu munca nedeclarată în activitatea lor cotidiană.

Concret, noua platformă va oferi un forum în cadrul căruia experţii ar putea face schimb de informaţii şi bune practici, dezvoltând astfel contactele limitate existente în prezent, să analizeze care dintre instrumentele disponibile la nivel naţional şi la nivelul UE ar putea ajuta la identificarea unor soluţii la problemele comune, să abordeze anumite aspecte transfrontaliere, să consolideze cooperarea operaţională prin sesiuni de formare comune, schimburi de personal şi inspecţii comune.

De asemenea, platforma va elabora principii şi orientări comune pentru efectuarea inspecţiilor al căror rol este combaterea muncii nedeclarat. Propunerea de decizie de instituire a unei platforme europene va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului pentru adoptare.

Te-ar mai putea interesa și
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia......
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte ...
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane de euro
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane ...
Petro Construct, companie fondată de omul de afaeri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale ...
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom ...
Petrom a reiterat azi că nu se califică la plata taxei de solidaritate dar, dacă “din motive pe care nu le poate vedea ...